Verskil tüsken versys van "Stichting Drentse Taol"

305 bytes verwijderd ,  12 jaar geleden
Bi'j de tied ebrocht
(Bi'j de tied ebrocht)
De '''Stichting Drentse Taol''' iswas een stichting met as doelstelling 't bevörderen van 't gebruuk van 't sproken en schreven [[Drèents|Drèents]]. In [[meert]] [[2007]] is de stichting met 't maondblad in de Drentse taol ''[[Oeze Volk]]'' en [[Stichting Het Drentse Boek]] saomengaon in 't [[Huus van de Taol]]. Dizze neie organisaotsie hef in meert 2008 de deuren lös edoan in [[Beilen]].
 
't Waark van de Stichting Drentse Taol iswas onderverdeeild in veer beleidsterreinen:
Drentse Taol hef veur 't Drèents een deur de [[pervincie]] [[Drenthe]] erkend [[spelling]]systeem maokt. Ok organiseert ze 't [[Drèents dictee]], dat in [[2006]] veur de eerste keer rechtstreeks op [[TV Drenthe]] oetzonden weur.
 
In [[meert]] [[2007]] is Drentse Taol met 't maondblad in de Drèentse Taol [[Oeze Volk]] en [[Stichting Het Drentse Boek]] saomengaon in 't [[Huus van de Taol]]. Dizze neie organisaotsie hef in meert 2008 de deuren lös edoane in [[Beilen]].
 
't Waark van de Stichting Drentse Taol is onderverdeeild in veer beleidsterreinen:
 
*[[Taol]]promotie
 
==Taolpromotie==
BijTaolpromotie taolpromotieumvatte moetveur dochtDrentse wordenTaol an dingendinger as 't organiseren van lezings, 't DrèentsDrents dictee, kaarkdiensten in 't DrèentsDrents en de maond van 't dialect (in [[meert]], ''Meertmaond-Dialectmaond''), 't verzörgen van [[webstee|internetpagina's]] en Tekst-TV in 't Drèents en de oetgaove van 't kwartaolblad ''De Taolkraant'' (in saomenwaarking met Het Drentse Boek).
 
Drentse Taol hef veur 't Drèents een deur de [[pervincie]] [[Drenthe]] erkend [[spelling]]systeem maokt. Ok organiseertorganiseerden ze 't [[Drèents dictee]], dat in [[2006]] veur de eerste keer rechtstreeks op [[TV Drenthe]] oetzonden weur.
Naost de activiteiten die de Stichting Drentse Taol zölf ontwikkeld is ok de loketfunctie slim belangriek. Veur aal vraogen en opmaarkings op 't gebied van 't Drèents kunnen mèensen terecht bij Drentse Taol.
 
Naost de activiteiten die de Stichting Drentse Taol zölf ontwikkeldontwikkelde iswas ok de loketfunctie slim belangriek. Veur aal vraogen en opmaarkings op 't gebied van 't Drèents kunnenkunden mèensen terecht bij Drentse Taol.
 
==Onderwies==
Op onderwiesgebied wordenweuren verschillende activiteiten ontwikkeld veur jong en old. In verschillende plaotsen worden - now deur 't Huus van de Taol - cursussen Drèentse taol en cultuur geven, ze dooun dit veur beginners énen veur mèensen die wat meer vörderd binnen. Daorbij kommen ok volkskunde en spelling an de orde.
 
==Literatuur==
Drentse Taol warkten veur de fusie töt 't Huus van de Taol al saomen met Het Drentse Boek, die boeken en meziek in in 't Drèents en oaver Drenthe oetgef.
De literatuur, waoronder ok [[meziek|muziek]] in de streektaol rekend wordt, is een belangrieke oeting van de Drèentse cultuur. De ''Stichting Het Drentse Boek'' vervult een belangrieke rol bij 't ondersteunen van oetgaoven in 't Drèents, mor ok de Stichting Drentse Taol rekent 't tot heur waarkgebied, waorbij zoveul meugelijk met Het Drentse Boek saomenwaarkt wordt.
 
Drentse Taol holdthuld zich op dit momentzuch onder aandere gangs met 't laoten maoken van videoportretten van bekende DrèentseDrentse schrievers en met 't inrichten en toougankelijk maoken en holden van 't Drents Letterkundig Documentatiecentrum. De [[Provinciale Bibliotheekcentrale]] hef daornaost een oetbreide Drenthe-zaol, waorin zowat alle publicaotsies op 't gebied van de Drèentse taol en cultuur beschikbaor binnen.
 
==Taolwetenschap==
DeDrentse DrèentseTaol taolondersteunde is't okDrents as onderwaarp van wetenschappelijk onderzeuik. Dit onderzeuik steeitstund neeit op zichzölf, mor wordtweur waor meugelijk tooupast op aandere beleidsterreinen, bijveurbeeld 't onderwies.
 
==Oetgaonde verwiezing==
 
*[http://www.drentsetaol.nl Stichting Drentse Taol] (veurmaolige webstee)
*[http://www.huusvandetaol.nl Huus van de Taol] (ni'je webstee)
 
[[Kattegerie:Drèents artikel]]