De Golf van Tonkin is n zee tussen Noord-Vietnam en Zuud-China, mit n oppervlakte van om en bie 480 × 240 km (90.000 km²). t Is n vrij ondaipe (60 meter) noordelke aarm van de Zuud-Chinese Zee. De golf grenst in t westen aan de noordelke kustlien van Vietnam, in t noorden aan de Chinese pervinzie Guangxi en in t oosten aan t Chinese schieraailaand Leizhou en t aailaand Hainan. Belangrieke hoavens aan de golf binnen Beihai in China en Haiphong in Vietnam.

Golf van Tonkin (en:Gulf of Tonkin)

In 1964 het hier t Tonkin-incident ploatsvonden, dat veur de Verainegde Stoaten van Amerikoa aanlaaiden was de Vietnamoorlog in te goan.

Noamverkloaren Bewarken

De Vietnamese noam van de golf is Vịnh Bắc Bộ. In verainvoudegd Chinees is de noam 北部湾 (tredietsjoneel Chinees: 北部灣; pinyin: Běibù Wān; Hainanees: Pak-pōe Oân; ook in verainvoudegd Chinees: 东京湾; tredietsjoneel Chinees: 東京灣; pinyin: Dōngjīng Wān). Zowel Vịnh Bắc Bộ as Běibù Wān betaikent "Noordelke Baai". De noam Tonkin (東京 in Hán-Nôm-schrift en Đông Kinh in t Vietnamese alfabet, betaikent "oostelke heufdstad", en is t vrougere toponiem veur Hanoi, de hedendoagse heufdstad Vietnam. t Mout nait verwaard worden mit Tokyo, dat ook schreven wordt as 東京 en ook "oostelke heufdstad" betaikent. Tiedens de Fraans-kelonioale periode van Vietnam wer t noordelke kontraain Tonkin nuimd.

Weer Bewarken

Tiedens de noordoostelke moesson, tussen jannewoarie en april dut zuk de Crachin veur in de Golf van Tonkin, en in de Stroat van Hainan. Dit is n opvalend weerverschiensel mit veul leeghangende stratusbewolken, motregen en dook of diezeghaid, woardoor t zicht slecht is.