Marius Job Cohen (Haarlem, 18 oktober 1947) is nen Nederlandsen politikus. He was börgemeister van de gemeente Amsterdam. Eerder was he onder meer staatssekretaris van Justitie. Cohen is lid van de Parti-je van de Arbeid.

Job Cohen

Leaven

bewark

Cohen is uut 'ne liberaal-jödse familie. He studeern rechten an de universiteit in Grunningen. Later warkten he an de universiteit in Leiden en an de universiteit in Maastricht. An de universiteit van Maastricht wödden he in 1983 professor en in 1991 wödden he doar rector-magnificus.

In 1993 wödden he staatssecretaris veur Onderwies in het kabinet Lubbers. Noa un joar ging hee terugge noar zien wetenschappeleke wark. In dee tied was he ok lid van de Eerste Kamer. In 1998 is he doarmet uutescheid umdat hee toen staatssecretaris veur Justitie is ewodden in het kabinet Kok. As staatssecretaris veur Justitie was he onder andere verantwoordelek veur de invoering van ne ni’je Vreemdelingenwet.

Het ging uut dat kabinet umdat he per 17 januari 2001 werd beneumd tot börgemeister van Amsterdam. Een van de eerst dinge dee't he doar te doon had was het trouwen van een homopaar. Dat was de eerste trouweri’je van een homopaar op de hele weald. Nog moar un paar moand eerder had Cohen as staatssecretaris het wetsveurstel over het trouwen van homo’s verdedigd in het parlement.

In 2003, bi'j de Tweede Kamerverkiezingen, werd he eneumd as ni'jen minister-president. Moar dat ging neet deur. Balkenende bleef minister-president en Cohen bleef börgemeister.

In 2005 wödden Cohen deur Time Magazine tot „European Hero“ (Europesen Held) uuteropen veur wat he edoane hef noa de moord, midden op stroate, op nen filmregisseur Theo van Gogh deur nen moslimfanaat in november 2004. He reep de leu op tot samenhang en tolerantie. Vanaf dee tied dut he zien best um het spul bi’j mekare te holden – „de boel bij elkaar te houden“ zoals he dat dan zelf zegt – zodat Amsterdam ok in de toekomst ne vri’je en tolerante stad blif zoas het dat altied ewest is.

In 2006 werd he veuredraegn veur de „World Mayor Award 2006“. Alles met mekare werden d'r vieftig börgemeisters van alle vief continenten veur-edraegen veur disse pries. Cohen eindigden as tweede, noa börgemeister John So van Melbourne. (World Mayor)

Vanaf zien twintigste is Cohen a lid van de Partij van de Arbeid. He’s etrouwd en he hef nen zönne en ne dochter.

Uutgoande verwiezingen

bewark