Platduutse Wikipedia

De Platduutse Wikipedia (Platduuts: plattdüütsche Utgaav vun Wikipedia, ondertitel: Dat fre'e Nakieksel) is de uutgave van Wikipedia, een vri'je encyclopedie op internet daoras iederiene mandielig an mitskrieven kan, in 't Platduuts. 't Platduuts, vake gewoon Platt enuumd, umvat alle variaanten van 't Nedersaksisch die as ze in Duutslaand praot.

De Platduutse Wikipedia is begund in april 2003 en har op 17 augustus 2008 12.694 artikels. D'r bint een klein antal vaste skrievers die as miest uut 't Noord-Nedersaksische taalgebied koomt; daorumme is 't Noord-Nedersaksisch roemschoots 't miest vertingwoordigd.

Op de Platduutse Wikipedia hebt ze de regel det alle artikels naor de Sass'sche Schrievwies eskreven mut wörren. Dizze skriefwieze van de Duutse taalkundige Johannes Sass giet uut van de skrifttiekens van 't Hoogduuts. Det hef de belangriekste reden ewest det in meert 2006 de Nedersaksische Wikipedie op-ezet is veur de Nedersaksische variaanten van Nederlaand.[1] D'r is beparkte samenwarking tussen de Platduutse en de (Nederlaans-)Nedersaksische versies van Wikipedia. Zo verskient de verwiezings naor mekaars artikels in vetdrok en hebt de beide versies mekaars maondelijkse uutekeuzen artikel op de veurpagina.

Zie okBewarken

Uutgaonde verwiezingBewarken

RifferentiesBewarken

  1. Wikipedia: Requests for new languages/Wikipedia Dutch Low Saxon
  Dit stok is eskreven in 't Zuudwest-Zuud-Drèents van de Drèents-Oaveriesselse grèensstreek.