Verskil tüsken versys van "Leonees"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Karkeixa (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Mercy (Oaverleg | bydragen)
Versie 119287 van Karkeixa (overleg) weerummedreid, rm pov-pushing edit
Regel 1:
[[Ofbeelding:Asturleonees.PNG|right|250px|thumb|Et Astur-Leonese taelgebied. Et Leonees is legen in et noordelike diel behalve et gebied an de kust, dit wodt as Asturisch zien. Et zudelike diel is et nauw verwaante Extremadurisch.]]
*Et Lleonés: Volgens het woordenboek van de Academia de la Lengua Asturiana. </ref>'''Leonees''' is een [[Romaanse tael]] die spreuken wodt in et noordwesten van [[Spanje]], in de perveensies [[León]], [[Zamora]] en [[Salamanca]], et wodt ok spreuken in pattie [[Portugal|Portugese]] dörpen in et distrikt [[Bragança]]. Et Leonees wodt spreuken deur meer as 50.000 meensken, of een tael die daor drekt van ofleided is. Over et algemien is de naom Leonees een politieke naom die verwiest naor et oolde gebied León. Taelkeundig heurt et bi'j de taolgroep [[Astur-Leonees]] waor ok et [[Asturisch]], et [[Mirandees]] (in Portugal) en et [[Extremadurisch]] bi'j heuren.
Et '''Leonees'''<ref>Leonese taal genaamd als:
* Llïonés (met umlaut) gepolitiseerd Appellation. Wordt gebruikt door overheidsdiensten met behulp van de Leon, in het bijzonder de activiteiten gepromoot door de Dienst Cultuur van de stad Leon, culturele verenigingen "El Fueyu", "El Toralín" en "La Barda" (alle van hen, de Raad en verenigingen voorgezeten door leden van het staatsbestel "Conceyu Xoven" of gekoppelde), sommige groepen en bedrijven. Groepen dicht bij de politieke ideologie van de "Conceyu Xoven" beschouwen Leonese en Asturië, hoewel behorend tot dezelfde taal-domein, moet worden beschouwd als twee verschillende talen.
* Llionés of asturllionés: Het wordt gebruikt door een aantal culturele groepen en niet-politieke verenigingen ("Furmientu", "La Caleya ", "Facendera pola Llengua "...) en schrijvers (Eva Gonzalez, Roberto Gonzalez-Quevedo, Hector XIl, Xosepe Vega ...) dat het gebruik van spellingregels van de Academie van de Asturische Taal," en maken dat het dus (onder andere middelen spelling) geen gebruik van de umlaut op Trema tonen in een tweeklank. Deze groep is van mening dat zowel Leonese, Asturisch en Mirandees als zijn namen die zelfs met hun dialectische eigenaardigheden, verwijzen naar dezelfde taal: Asturleonese genaamd taalkundig (zoals gebruikt door de Koninklijke Spaanse Academie).
* Lleonés: Volgens het woordenboek van de Academia de la Lengua Asturiana. </ref> is een [[Romaanse tael]] die spreuken wodt in et noordwesten van [[Spanje]], in de perveensies [[León]], [[Zamora]] en [[Salamanca]], et wodt ok spreuken in pattie [[Portugal|Portugese]] dörpen in et distrikt [[Bragança]]. Et Leonees wodt spreuken deur meer as 50.000 meensken, of een tael die daor drekt van ofleided is. Over et algemien is de naom Leonees een politieke naom die verwiest naor et oolde gebied León. Taelkeundig heurt et bi'j de taolgroep [[Astur-Leonees]] waor ok et [[Asturisch]], et [[Mirandees]] (in Portugal) en et [[Extremadurisch]] bi'j heuren.
 
Et Leonees was rond et jaor [[900]] in et [[keuninkriek León]] in gebruuk, en in et jaor [[1000]] was et de spreektael van et doe onofhaankelike keuninkriek León.
 
== ==
<references/>
 
[[Kattegerie:Stellingwarfs_artikel]]