Verskil tüsken versys van "Piramide van Kheops"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Grönneger 1 (Oaverleg | bydragen)
K De oetsproak is keops en nait geops
Regel 1:
{{etalage}}[[Ofbeelding:chufupyr.jpg|right|180px|thumb|De piramide van CheopsKheops (links) en ChefrenKhefren, ''foto: [[Robert Beunder]]'']]
De '''Piramide van CheopsKheops''' of de '''Grode Piramide''' is ain van de [[zeven wereldwonderen|zeuven klassieke wereldwonder]]. De piramide van CheopsKheops was tot en met de 15e aiw t hoogste gebaauw ter wereld.
 
Mit zien hoogte van sikkom 146 meter was hai vaar millenniums laank t hoogste gebaauw ter wereld. De piramide is om en bie 230 meter braid en telt om en bie 2,3 miljoen stainen van elk 2,5 ton. De inhold is om en bie 2,6 miljoen m³. Man het volgens t overlevern van [[Herodotus]] 30 joar over de baauw doan. Nèjmoodse analize van de baauw van de piramides het aantoond dat dit n haile realistische baauwtied is.
 
De piramide van CheopsKheops môkt duil uut van n komplex van drij grode piramides en zes leutjen. De grode piramides binnen dij van de [[farao]]s [[CheopsKheops]] (of ''ChoefoeKhoefoe''), [[ChefrenKhefren]] (of '' ChafraKhafra'') en [[Mycerinus]] (of ''Menkaure''). Zie wuiren baauwd tuzzen 2551 en 2472 veur Kristus en binnen dankzai heur zeer stabiele konstruksie goud bewoard bleven. De boetenste witte kalkstainloag is in de loop van de tieden grotenduils verdwenen, omdat de stainen in de [[Middeleeuwn|Middelaiwen]] bruukt binnen veur andere baauwwaarken, woaronder de stad [[Kairo]]. De opdrachtgever veur dit moetwekkend baauwwaark was farao [[CheopsKheops]] dij tuzzen 2587 en 2564 veur Kristus regeerde. De piramide was beduild as graf en stelde de heuvel veur woarop de zunnegod [[Ra]] stoan har dou hai de andere [[god]]en en godinnen schoapen har.
 
De piramide van CheopsKheops wordt voak in verband bracht mit spirituele filosofien, ook wel [[pyramidologie]] nuimd.
 
===De baauw===
Regel 13:
Aan de grode piramide wuir middelkerwies meer as 20 joar waarkt, môr in tegenstelln tot wat veul mìnzen denken waren t gain sloaven dij deraan waarkden môr betoalde aarbaiders. Der wuiren leutje gravvies vonden bie t plateau van de piramides. Dizze groaven waren versierd mit bogen, pleisterwaark en walschilderns. Boven de ingaang van dizze groaven gong n stuk kalkstain mit doarop de noam en de titel van de persoon dij in t graf lag. Dit wiest erop dat de waarkers hoogploatste personen waren.
 
t Binnenste van de piramide bestond uut ploatselke [[kalkstain]] en doarboven wuir n loag van polijste kalkstain legd woardeur de piramide leek te klandern in t zunlicht. De top wuir ôfdekt deur dekstainen dij meugelk van [[gold]] waren. Vandoag de dag is dij toploag huilmoal votsleten. De menaar woarop zai baauwd wuir is aands nog n groot roadsel. De maiste geleerden denken dat de stainen noar boven brocht wuiren via n trans dij aan de boetenkaande van t piramide laanksluip. Wat ook opvaalnd is, is de verholden met de piramides van [[Mycerinus]] en [[ChefrenKhefren]]. As man de stand van de piramides vanuut de lucht bekik, stoan zai presies liek mit de gördelsteerns ''Alnitak'', ''Alnilam'' en ''Mintaka'' van t [[konstelloatsie]] [[Orion]] en is de grootte ook vergeliekboar mit de [[magnitude|kloarhaid]] van dizze steerns. Dit bewiest dat de Egyptenoarn veul wozzen van [[wiskunde]] en [[steernskunde]].
 
===Binnende struktuur===
Regel 24:
Ain van de meugelke koamers dij de archeologen nog aantreffen zellen kinnen is de zonuimde ''zoal van archieven''.
 
Der is n duil van waitenschoppers, mit aan t hoofd t medium [[Edgar Cayce]], dij mainen dat t baauwwaark dateert uut 10.000 veur Kristus en baauwd is deur [[Atlantiers]]. Dizzent zollen in ain koamer allerlij dokumenten verbörgen hebben.
 
Der bestoan anders ook meer waitenschoppelke gegevens dij dizze theorie ondersteunen. n Oale tekst uut t [[Olle Egypte|Oale Egypte]] vertelt ons noamelk over n farao dij op zuik gong in de piramide om der de wieshaid van [[Thoth]] te vinden. Dizze verhoaln binnen wieder overleverd en de [[Griekenlaand|Grieken]] mainden dat de piramide t graf was van de god [[Hermes]].
Regel 31:
 
===Schatten===
De maiste [[farao]]'s wuiren utegd mit aalmoal weerdevolle schatten. In de piramide van CheopsKheops wuir aands weinig tot niks vonden, omdat der al grafrovers op bezuik wèst waren. Noast de piramide wuir aands n zeer goud bewoarde [[zunnebark]] vonden. Dit was de boot woarmit t lichoam van CheopsKheops vervouerd wuir noar zien graf. Wat ook schier om waiten is, is dat der musschain nog n farao in de piramide begroaven was: onder t baauwwaark, tuzzen de grode gaange en de twaide grafkoamer, von man n uuthaauwen ruumte woarin musschain n farao uut n eerdere [[dynastie]] begroaven lag.
 
== Hìnwiezen ==