Verskil tüsken versys van "Simon van Wattum"

37 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
'''Simon van Wattum''' ([[Knoal (dörp)|Knoal]], [[11 december]] [[1930]] - [[Winschoot]] [[29 december]] [[1995]]) was n dichter en journalist dij schreef in t [[Veenkelonioals]], [[Oldambtsters]] en [[Nederlaands]]. t Veenkelonioals was de toal dij er van huus uut metkregen het; Oldambsters het er leerd noa vervoaren noar Winschoot deur waark en traauwen. Noast zien dichtwaark schreef er verhoalen en [[fulleton|foajetons]], en vertoalde en bewaarkte hai tejoaterstukken.
 
Op zien achttiende publizeerde Van Wattum zien eerste dichtbundel. In 1954 richtte hai mit [[Jan Niehoff]] en [[Willem Diemer]] t [[Nedersaksisch|Leegsaksische]] letterkundege bladje ''[['t Swieniegeltje]]'' op, doarwoar Van Wattum de noam van uutdaachtuutdocht haar.
 
In 1955 wör er journalist-[[nöalstukken|stukkiesschriever]] bie de [[Winschoter Courant]], woar of er van [[1967]] tot [[1972]] heufdredakteur van was. Doarnoa gong er over noar t [[NijsbladNieuwsblad van het Noorden|Nèisblad van t Noorden]]. Hierin muik er tuzzen [[1973]] en [[1990]] onder aander noam mit de rubriek 'Bericht uit 't Oostereind' (''Bericht uut t Oosterìnd'').
 
In 1966 wör t satirische bladje ''[[Twijspaalk]]'' opricht, woar of Van Wattum de laaidende redakteur van was.
 
Hai was aine dij zien schrieverij in t GrunnegsGrönnegs slim moderniserendvernèiend was. Hoogleroar [[NedersaksischLeegsaksisch]] [[Hendrik Entjes]] schreef:
 
:'' 'In zijn gedichten maakte hij het dialect zelf met klank en woord graag tot onderwerp van bespiegeling en dichterlijke overweging om zo eigentijdse problemen aan de orde te stellen [...] Zijn stukken in de krant, verhalen en berichten, kregen al gauw de spotlust, het sarcasme, cynisme zelfs, van de hedendaagse column mee.' ''
 
Van Wattum zien teksten binnen onder meer bruukt worden deur de GrunnegerGrönneger [[folk|folkgroep]] [[Törf (band)|Törf]].
 
==Schrieverij==
7.106

bewarkingen