Verskil tüsken versys van "Hippiekultuur"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Hippiecultuur''' is 'n jeugdculture, subculture en 'n tegenculture, wukke in midden van de jaoren '60 opkwam. Hippies wodwöd ok wel zienezeen as de 'makers' van de flowerpowerbewieging en bint drummedaorumme ok vake verbundenverbönden met de seksuele, muzikale en sociale revolutie(s) van en midden [[1960-1969|jaoren '60]] töt begun [[1970-1979|jaoren '70]]. 't UutkomUutköm van [[Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band]] (1967) van [[The Beatles]] wod wel eens 't begun nuumdenuumd van disse flowerpowerbewieging.
 
===Hippie Filosofie===
Hippies waren tegentee'ng de kapitalistische en materialistische maotskappimaaotschappi'je van die tied. Ze beargumenteernbeargumenteren dat disse veulvulle gebruuk maaktmaak van technologie, en zejenzeden dat dit zurgzörg veur onnatuurlijkheid, kunstmatigheid en milieuvervuuling. MensnMeensen in disse maotskappimaotschappi'je richt zich ik allene maar op geld, bezit, staotus, zekerheid en macht. Wukke leijdleid naor [[burgerlijkheid]], en met die veulevulle regels die de waren liejddeliedde 't de mensnmeensen töt beparkingenbeparking van vri'jheid, de önderdrukkingonderdrokking van veelal geveulens en ideejnideëen, en uuteandelijkuutendelijk töt geestelijke leugheid. Ok hebt de Hippies zich verzet tegen oorlog en liefdeloosheid.
 
Hippies hebt zich niet uut deur middel van confrontatie met aandernaand'ren, maar wilden 'n veurbeeld weenwèen deur gewoong'woon te levenlèèm zo as zi'j dat graag zienezeen had. Vake stappnstappen Hippies uut de maotskappimaotschappi'je en gung zulf aanders levenlèèm, dit nuumt wi'j 'tegencultuur'. Dat Hippies aanders waren, wed benaodrukbenaodrukt deur de opvallndeopvallende kleren wat z'j dreugen. 't LeevmLèèm buten de reguliere maotskappimaotschappi'je vund söms plaotsplaos in 'n commune, hierin was men richtericht op goede communicatie, zorgzaamheidzörgzaamheid, en 't deelndelen van vilvulle zaken met mekare. Hierin kon men ok zien ecologische ideaolnideaolen töt uutdrukkinguutdrokking breng deur simpel, natuurlijk en zelfveurzienndzelfveurzienend te leevmlèèm. Liefde stund ok centraal, men was dus veur pacifisme, vrede en geliekheid tussntussen rassen. De leefwieze van de Hippie was richt op vri'jheid, spontaniteit, creativieit en plezier. De vri'jheid umvatte ok seksuele vri'jheid, waorbiwoorbi'j seksuele taboes (bi'jveurbeeld op oopnbareopenbare naaktheid) wed deurbreuken en de vri'je liefde (ok buten vaste relaties um) wed bedreven. De Hippie probeernproberen zien geeste te verrieken en töt neejeni'je iedeejniedeëen te komköm. EenerziedsIenerzieds via geestveruumde middelnmiddelen (drugs), die wed zieneezeene as 'n methode omum 't bewuszien van mensenmeensen te verbeternverbeteren. Aanderzieds ok met hulp van oosterse religie, mystiek en spiritualiteit.
 
{{Dialekt|sdz}}