Verskil tüsken versys van "Putten"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KGeen bewerkingssamenvatting
Eve (Oaverleg | bydragen)
Regel 13:
 
==Razzia (Tweede Wereldoorlog)==
Putten is bekend vanwege 'n razzia in de Tweede Wereldoorlog. Op [[2 oktober]] [[1944]] wierwerd 't daarp umsingeld deur [[Duutslaand|Duutse]] troepen en wierwerd 't merendeil van de mannelijke bevolking, 661 mannen en jonges, of-evoerd naor [[Neuengamme]]. Neur de oorlog kwammen der van disse 661 mannen mar 49 terug. De rest van de mannen kwammen um in [[concentraotiekamp]]en.
 
Disse [[razzia]] was 'n Duutse vergelding veur de beschieting, een dag d'rveur, van 'n auto van de Wehrmacht bie de Oldenaller-brug (tussen Putten en [[Niekark]]) deur 'n verzetsgroep. Hierbie kwam één van de vier Duutse inzittende officieren um 't leven.
 
De represaille wierwerd uut-evoerd op bevel van [[generaol]] [[Friedrich Christiansen]]. Oek wierenwerden d'r ruum 100 woeningen in braand estokenesteuken.
 
Een monument ter naogedachtenisneurgedachtenis an de slaachtoffers van de razzia is op [[1 oktober]] [[1949]] deur [[Koningin Juliana]] onthuld. 't Monument bestaot uut een herdenkingshof, ontweurpen deur Prof. Bijhouwer en een zaandstenen beeld van [[Mari Andriessen]] oek wel "vrouwtjen van Putten" enoemd. 't Verbeeldt een vrouw in klederdraacht mit 'n zakdoek in huer haand.
Zie kiekt in de richting van de Ouwe Kaark, van waoruut de mannen of-evoerd wierenwerden.
 
''Disse pagina is eschreven in 't Puttens''