Verskil tüsken versys van "Tubbige"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
SieBot (Oaverleg | bydragen)
K bot derbie: eo:Tubbergen
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 20:
webstie = [http://www.tubbergen.nl www.tubbergen.nl] |
}}
'''Tubbargn''' (oak walplaatselijk: ''TubbegeTubbig'', of Nederlands:''Tubbarge'' of ''TubbigTubbergen'') is een [[gemiente (bestuur)|gemeante]] in t noordn van [[Tweante]] ([[pervincie|proveensie]] [[Oaveriessel]]). Op 1 juli [[2006]] had de gemeante 20.671 inwonners (bron: CBS) en n öppervlakte van 147,40 [[vierkaante kilometer|km²]]. De gemeante Tubbargn maakt deel oet van tde [[koaderwetgebeedplusregio]] [[Regio Tweante]].
 
Het doarp en de gemeante heet vanoalds "Tubbig". Tubbargn is een vertweantsing van de officiële naam "Tubbergen". In 't gemeantewapen stoat dree golden bargen, een verwiezing noar de naam Tubbergen. Mer umdat de naam vanoaldsher "Tubbig" en nich "Tubbargen" is, steet wal vast dat de naam van de gemeante niks met bargen (of heuvels) van doon hef.
 
De gemeante Tubbargn völt te kenmearkn as de meest [[Rooms-Katholieke Karke|kattelieke]] gemeante van Nederlaand. Dit oet zich in ne beheurlik massale kearkgaank en t heugste percentazie [[Christen-Democratisch Appèl|CDA]]-stemmers van heel Nederlaand. Vuural de döarpe rond de heufdplaats Tubbargn bint hechte gemeenschöpn.
 
t Bekeandste in 't doarp Tubbargn is de Sint-Pancratiusbasiliek. De Sint-Pancratiuskaark is in 't joar 2000 deur de paus Johannes Paulus II tot basiliek verheven. De basiliek is gebouwd in neo-gotische stijl. Vrogger stond er op dee plaats een oaldere kaark. De toren van bentheimer zandsteen uut de viefteende eeuw steet d'r nog. De neo-gothische kaark is doar tegen den toren angebouwd.
t Bekeandste in Tubbargn is de Sint-Pancratiusbasiliek. Oak he-j der dree schooln: De Wiekslag, de Marke en t Sint-Canisius.
 
Den oalen toren is eigendom van de burgerlijke gemeante, net zoas de meest kaarktorens in Nederland dee dateert van veur 1789. Dat de eigendom overging noar de burgerlijke gemeante is zo geregeld in de Bataafse Staatsregeling van 1789 en dit is in 1806 nog 's bevestigd deur köning [[Lodewijk-Napoleon]]. De kadastrale tenaamstelling van den toren op naam van de gemeente Tubbig hef trouwens nog op zich loaten wachten tot in de jaren '80 van de twintigste eeuw.
 
De basiliek is veural bekend deur de glas-in-lood ramen van vief generaties van de glazeniersfamilie Nicolas. Disse glas-in-lood ramen vormden de inspiratie um joarlijks een evenement in Tubbig te organiseren onder de naam "Glasrijk Tubbergen". Op dit evenement stelt glaskunstenaars uut heel Europa hun glaskunst tentoon.
 
Oak he-j der dree schooln in 't doarp: twee basisscholen, De Wiekslag en de Marke, en een scholengemeenchap veur veurtgezet onderwies. 't Sint-Canisius. en In elk van de doarpen steet wal een basisschool. De gemeente Tubbig kent geen openbaar onderwies. Alle scholen hebt een kattelieke of een protestants-christelijke achtergrond. De basisschool in 't Manderven, woar de bevolking vanoalds wat meer gemengd is, hef een neutraal-bijzondere achtergrond.
 
Een bekende Tubbiger was de politicus en priester [[Herman Schaepman]] (1844-1903). Den hef völ goods doan veur de emancipatie van de rooms-kattelieken in Nederland. In Tubbig steet nog een groot bronzen standbeeld van Schaepman, een kunstwark van de in zien tied beroemde beeldhouwer [[August Falise]].
 
==Kernen==
Regel 72 ⟶ 82:
</TD></TR></TABLE>
<small>Bron: CBS / webstie gemeante Tubbargn</small>
 
'''Gemeantebestuur'''
 
*Börgemeister: [[Mervyn Stegers|mr.M.K.M. (Mervyn) Stegers]] (CDA)
*Wetholder: P.J. (Pieter)van der Vinne (CDA)
*Wetholder: H.B.M. (Henny) Oude Geerdink (CDA)
*Wetholder: J.E.F. (Jos) Harmelink (PvdA)
 
 
[[Kattegerie:Tweants artikel]]