Verskil tüsken versys van "Tubbige"

8 bytes verwijderd ,  14 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
'''Tubbargn''' (plaatselik: ''Tubbig'', [[Nederlaands]]:''Tubbergen'') is een [[gemiente (bestuur)|gemeente]] in t noordn van [[Tweante]] ([[pervincie|proveensie]] [[Oaveriessel]]). Op 1 juli [[2006]] had de gemeente 20.671 inwonners (bron: CBS) en n öppervlakte van 147,40 [[vierkaante kilometer|km²]]. De gemeente Tubbargn maakt deel oet van de [[gemeenschappelijke regeling|plusregio]] [[Regio Tweante]].
 
Het doarp en de gemeente heet vanoaldsvanolds "Tubbig". Tubbargn is een vertweantsing van de officiële naam "Tubbergen". In 't gemeentewoapn stoat dree golden bargenbargn, een verwiezing noar de naam Tubbergen. Mer umdat de naam vanoaldshervanoldsher "Tubbig" en nich "Tubbargen" is, steet wal vast dat de naam van de gemeente niks met bargenbargn (of heuvels) van doon hef.
 
De gemeente Tubbargn völt te kenmearkn as de meest [[Rooms-Katholieke Karke|kattelieke]] gemeente van Nederlaand. Dit oet zich in ne beheurlik massale kearkgaank en t heugste percentazie [[Christen-Democratisch Appèl|CDA]]-stemmers van heel Nederlaand. Vuural de döarpe rond de heufdplaats Tubbargn bint hechte gemeenschöpn.
 
t Bekeandste in 't doarp Tubbargn is de Sint-Pancratiusbasiliek. De Sint-Pancratiuskaark is in 't joar 2000 deur de paus Johannes Paulus II tot basiliek verheven. De basiliek is gebouwdebouwd in neo-gotischegotiese stijl. Vrogger stond er op dee plaats een oaldereoldere kaark. De toren van bentheimer zandsteen uut de viefteende eeuw steet d'r nog. De neo-gothische kaark is doar tegen den toren angebouwd.
 
Den oalen toren is eigendom van de burgerlijke gemeente, net zoas de meest kaarktorens in Nederland dee dateert van veur 1789. Dat de eigendom overging noar de burgerlijke gemeente is zo geregeld in de Bataafse Staatsregeling van 1789 en dit is in 1806 nog 's bevestigd deur köning [[Lodewijk-Napoleon]]. De kadastrale tenaamstelling van den toren op naam van de gemeente Tubbig hef trouwens nog op zich loaten wachten tot in de jaren '80 van de twintigste eeuw.
De basiliek is veural bekend deur de glas-in-lood ramen van vief generaties van de glazeniersfamilie Nicolas. Disse glas-in-lood ramen vormden de inspiratie um joarlijks een evenement in Tubbig te organiseren onder de naam "Glasrijk Tubbergen". Op dit evenement stelt glaskunstenaars uut heel Europa hun glaskunst tentoon.
 
Oak he-j der dree schooln in 't doarp: twee basisscholen, De Wiekslag en de Marke, en een scholengemeenchap veur veurtgezet onderwies. 't Sint-Canisius. en In elk van de doarpen steet wal een basisschool. De gemeente Tubbig kent geen openbaar onderwies. Alle scholen hebt een kattelieke of een protestants-christelijke achtergrond. De basisschool in t Maanderven, woar de bevolking vanoaldsvanolds wat meer gemengd is, hef een neutraal-bijzondere achtergrond.
 
Een bekende Tubbiger was de politicus en priester [[Herman Schaepman]] (1844-1903). Den hef völ goods doan veur de emancipatie van de rooms-kattelieken in Nederland. In Tubbig steet nog een groot bronzen standbeeld van Schaepman, een kunstwark van de in zien tied beroemde beeldhouwer [[August Falise]].