Verskil tüsken versys van "Jegdrasiel"

2 bytes verwijderd ,  13 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
(Nieje pagina: thumb|250px|Deze illustratie toont een [[19de eeuwse poging om de kosmogonie te visualiseren die in de Prosa Edda is beschreven.]] '''Jegdrasiel''' of ...)
 
Geen bewerkingssamenvatting
[[Image:yggdrasil.jpg|thumb|250px|Deze illustratie toont een [[19de eeuw]]se poging om de [[kosmogonie]] te visualiseren die in de Prosa [[Edda]] is beschreven.]]
 
'''Jegdrasiel''' of '''Yggdrasill''' is noam van de "Wereldboom" (middelkerwies n [[eskenboom]]) ien de [[Noordische kosmogonie]]. De noam lôt zok letterlieks vertoalen as "paard van Yggr", of wel "paard van Odin ([[Woden]])", en verwis noar de roege levenskracht dij hom dragt en overal hìn vouert. De oorspronkelke noam wordt schreven as "Yggdrasill", môr wordt ien t [[Grönnegs]] oetsproken as ''"[jegdrasiel]''", woarbie de -g- binoa votvaalt.
 
Jegdrasil is de [[levensboom]] en kennesboom, t symbool van de ìndloos vertakte vörm van aal dat is. Liekertied dragt en verbindt hai de werelden as wereldas ([[axis mundi]]). Dizzent toont vot wèg noar t hogere tou, de wèg dij de [[sjaman]] volgt om ien t riek van goden en gaisten te kommen. Hai rekt van de onderwereld dwaars deur de mìnskenwereld noar wereld van goden en helden tou.
Anonyme gebruker