Taandpasta of taandepasta (uutspraak: /ˈtaˑmpəsta/ of /ˈtaˑnəˌpɑsta/) is n produkt waormee de taanden epoetst kunnen wörden.

Verschillende tubes taandpasta

Veur taandpasta

bewark

Vrogger poetsten de meensen oek al der taanden, mer niet mit taandpasta en n taandeborstel mer mit n takjen van n geneeskrachtige boom of plaante. Oek zout wördden wel gebruukt um de taanden mee te poetsen. De veurloper van taandpasta was taandpoejer. De antieke Egyptenaren gebruukten n mengsel van as, myrthe, ebreuken eierschaolen en gemaolen puimsteen. Laoter wördden tal van soortgelieke - en soms vremde - middels gebruukt, zo as gemaolen botjes.

t Veurdeel van taandpasta boven taandpoejer is, da'j t makkelik op de taandeborstel doon kunnen.

Opkomst

bewark

Taandpasta is veur t eerst op de markt ebröcht in 1850, deur de Amerikaan Washington Wentworth Sheffield. Ze verkochten t toe in n glaozen pot (tegenswoordig zit t in n tube of n spuitbusse). In 1892 wördden deur Sheffield t bedrief Beecham's op-ericht dat de produksie en verkoop van taandpasta stark gung verhogen.

De verkoop van taandpasta begun in Nederlaand zo'n bietjen in 1936 en wördden emaakt in de Erdal-fabrieken in Amersfoort.

Schaolike stoffen

bewark

n Naodeel van de kommersiële taandpasta's is dat der vake schaolike stoffen in zitten (zo as triklosan, polyethyleenglykol, fluoride, schuummiddels, giftige metalen en chemiese zeutstoffen)[1]. n Middel wat vake gebruukt wördt in de plaotse van taandpasta is n mengsel van een vierel zeezout en dree vierel natriumbikarbonaot, n veurdeel is dat t natriumbikarbonaot in disse oplossing n taandblekend effekt hef en dat der gien schaolike stoffen in zitten.

Referensies

bewark
  1. Healing Teeth Naturally (Engels)
  Dit artikel is eskreaven in et westveluwske dialekt van Nunspeet, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.