Barghuzen (Nederlands: Berghuizen) is n buurtschap in de gemeente Heerde, in de Nederlandse provinsie Gelderland. t Ligt in t noorden van de gemeente an t Apeldoorns Kanaal, zo'n zeuven kilometer ten noorden van Heerde. De buurtschap ligt bie de inmiddels esleuten Barghuzer Papierfabriek.

Geschiedenisse

bewark

In de buurtschap, an de weg die now de Belt hiet, lag vrogger de Hof te Berinchuijsen die eertieds de Arnsberg hiette. Disse hof is t stamgoed van de familie Bentinck en hef vanof ongeveer 1400 töt 1809 voortdurend in t bezit van disse familie ewest[1]. t Goed ston in de loop der tied onder verschillende namen bekend: Berchuys(en), Berencamp, Beringhuijs[2]. t Wordt vervolgens in de 18e eeuw nog Berinckhuys eneumd um vervolgens in de 19e eeuw as Berghuis bekend te staon. In de twintigste eeuw verandert dat in Berghuizen (Barghuzen)[3].

Referensies

bewark
  1. Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde: De eerste ginneraosies van t geslacht Bentinck, deur W. Wijnaendts van Resandt, De Nederlandse Leeuw, jaorgang 47 (1929), kolom 259—269 (p. 138-143).
  2. Gelders Archief: Akten belening veur leden van t geslacht Bentinck mit t Beringhuus (olim Arnsbarg) enz.
  3. Heerder Historische Vereniging: Waor lag t stamgoed van t geslacht Bentinck?


  Dit artikel is eskreaven in et oustveluwske dialekt van Heerde, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.