Diem

(döärstüürd vanaf "Diemse")

Diem (Nederlands: Didam) is een darp in de gemeente Montferland in de previnsie Gelderland in Nederland.

Tot 1 januari 2005 was Diem een eigen gemeente, doarna wodden het as gevolg van de gemeenteleke herindeling samen-evoegd met de buurgemeente Bargh tot Montferland. Ut darp Diem wodden al rond ut joar 800 enuumd.

Schutteri-jen bewark

Diem steet bekend as de schuttersgemeente van Nederland. Op het gebied van de vroggere gemeente Diem bunt zeuven schutteri-jen:

Op het gebied van de schutteri-j spölt vooral Schutterij Loil Vooruit uut het darp Lool op dit moment een grote rol, aangezien disse vereniging de afgelopen 3 jaar moar liefs 2 keer de Euregio schutterskoning hef meugen leveren.

Carnaval bewark

Ook om zien carnavalsoptocht is Diem bekend. Alle joaren trekt op carnavalszondag de bonte stoet vanuut Lool en Den Diek noar t gemeentehuus in Diem.

De karken van Diem bewark

Op plaatse woar now de katholieke Mariakarke steet, hef toen al een karke estoan. De tegenswoordige karke, dèn in de middeleeuwen ebouwd is, wordt ok wal de "kathedraal van de Liemers" enuumd, vanwaege de laat-gotische bouw. Met de Reformatie wodden de karke eigendom van de altied klein gebleven protestante gemeente.

In de joaren '50 van de 20e eeuw stelde de gemeente Diem an de protestanten veur: de karke afbrekken of restaureren. Dit vanwaege de bouwvallige stoat van ut gebouw. De protestante gemeente was te klein um de karke te kunnen onderholden, loat stoan te kunnen restaureren. De pastoor van de katholieke Martinuskarke hef toen een actie op touw ezet um de karke te kunnen oavernemmen en te restaureren. In 1956 wodden de karke an-ekocht en restaureerd, noadat de protestanten kort noast de karke eure eigen ni-je karke hadden ebouwd. Vanaf dat moment had Diem twee katholieke karken, de st. Martinuskarke en de Mariakarke.

De St. Martinuskarke was ne waterstoatskarke dee in 1850 ebouwd wodden. Umdat de karke in de joaren '70 van de 20e eeuw te bouwvallig wodden, is hi-j in dèn tied vervangen deur een moderner karkgebouw. Deur de terugloop in de karken mos ut karkbestuur in ut begin van disse eeuw ne moeileke beslissing nemmen: één karke sluten. Dat is de vri-j ni-je Martinuskarke ewodden. In de zommer van 2006 is de karke af-ebrokken um plaatse te maken veur ut woonproject "Meulenvelden" in ut verni-jde centrum.