Dieren (Gelderland)

Dieren is n plaats in de gemeente Rheden, in de Nederlandse provinsie Gelderland. Dieren ligt in-eklemd tussen de heuvelachtige bossen van de Veluwezeum en de rivier de Iessel. t Dorp wörd deursnejen deur de spoorlien Arnem-Zutfent en de drukke provinsiale weg N348. Ook kömp t zudelike stuk van t Apeldoorns Kanaal der op de Iessel uut. t Had begin 2013 rond de 15.500 inwoners.

Geschiedenis bewark

De eerste vermelding van Dieren stamt uut 838, as "Theothorne".[1] In Dieren stond eeuwenlang n uut de middeleeuwen daterend jachtslot: Hof te Dieren. Anvankelik was dit eigendom van de ridders van de Duutse Orde, later kwam t in handen van de Oranjes. In de 17e en 18e eeuw verbleven de verscheiene Willems der vaak veur de jacht. Um de kansen bie de jacht te vergroten wier der n alderbarstends groot stuk bos en heed umringd mit n holten schutting. Binnen disse wildbaan konden dan harten en wilde varkens lös-elaoten worden. Tiejens de Franse bezetting is t grote jachtslot deur feestende Franse soldaoten af-ebrand. Begin 19e eeuw was der n kleiner gebouw veur in de plaats ekommen.

Toerisme bewark

Dieren ligt an de rand van t Nasionaal Park Veluwezeum en ie kunt der urenlange wandelingen en fietstochten maken. Prinsen hadden hier heur jachtdomein - now nog herkenbaar an de lange alleeën, waordeur t jachtgezelschap gauw op de bestemming kon kommen. n Markant punt is de Karolinabarg mit 14 laonen.

In Dieren he'j de Spelerij en de Uitvinderij, n populaere bestemming veur schoolreisjes. Op stasion Dieren begint t trajekt van de Veluwse Stoomtrein Maotschappieje (VSM) dat via Eerbeek en Bekbargen eindigt in Apeldoorn.

Referensies bewark

  1. De herkomst en betekenis van plaatsnaam Diteren


  Dit artikel is eskreaven in et oustveluwske dialekt van Dieren, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.