Apeldoorne (Gelüüdsfragment Nedersaksiese uutspraok?/i, Nederlands: Apeldoorn) is de grootste stad op de Veluwe in de Nederlandse provinsie Gelderland, t ligt in de gelieknamige gemeente. t Is de twaalfde stad van Nederland met 139.701 inwoners (1 jannewaori 2014). Allewel Apeldoorne töt de grotere plaatsen van Nederland beheurt, hef t nooit offisieel stadsrechten ekregen. As Apeldoorners naor de stad gaon (veural de wat ouwere luui), dan zeggen ze ok altied: wie gaot naor t darp en niet naor de stad.

Satellietfoto

Apeldoorne ontwikkelde zich pas in de leste honderd jaor töt één van de grootste steden van t land. Apeldoorne steet tegenswoordig bekend um zien prachtige stadsparken en zien grune karakter. Kenmärkend is de Apeldoornse husies-struktuur, met veule monementale en losstaonde huzen en haost gien hoogbouw. Deur de bouw van de niejbouwwieken Zunnehoeve en Zuudbroek, wordt verwacht dat t inwonertal töt 2020 oplöp naor zo'n 162.000 inwoners.

Ärg belangriek veur de gruui van Apeldoorne was dat de familie van Oranje der ging wonen. In 1684 kocht Willem III van Oranje huus Het Loo, umdat t sentraal in n groot jachtgebied lag. In vervolg op andere paleizen, en veural die van Versailles, wol e ok in Apeldoorne n groot paleis en de fonteinen mossen ok hoger spuiten as die van Versailles, wat ok elukt is. Ok de vroggere koneginnen Wilhelmina en Juliana hebt nog op Paleis Het Loo ewoond.

Bekende Apeldoorners

bewark

Koninklike Familie

bewark

Andere bekende Apeldoorners

bewark

Uutgaonde verwiezing

bewark
  Commons: Apeldoorne - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.
 
Peerdenstalle bie paleis Het Loo in Apeldoorne


  Dit artikel is eskreaven in et oustveluwske dialekt van Apeldoorne, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.