Piramides binnen baauwwaarken dij in veule oale beschoavens baauwd wuiren. De grode overainkommst tuzzen de piramides van de oale beschoavens is dat zai n brede boases hebben en den schuun tou lopen. De reden veur de brede boases is dat olde beschoavens gain stevege materioalen as stoal harren dij heur in stoat stelden om hoge baauwwaarken te môken dij richt noar boven goan.

Olde piramides

Landen mit piramidesBewarken

EgypteBewarken

De vernuimdste piramides binnen dij uut t oale Egypte. Dizze wuiren bruukt as groaven veur de faraos. De oale Egyptenoarn môkten de boetenkaande van de piramides glad mit gold en marmer. De bekendste piramide in Egypte is de Grode Piramide van Giza. Dizzent is ain van de zeuven wereldwonder uut de klassieke oldhaid en de ainige dij tot op heden bewoard bleven is.

NubiaBewarken

In Nubia, ten zuden van Egypte, wuiren veul meer, môr klainere, piramides baauwd dan in Egypte. De piramides in Nubia goan steiler omhoog en binnen nait zo as in Egypte beduild as groaven, môr monumenten veur dode keunings. De piramides wuirden hier tot noa 300 noa Kristus baauwd.

ChinaBewarken

In China binnen rond de provìnzie Shaanxi allerlaai piramides vonden, woar man nog niks over wait. t Aantal, de baauw en t doul binnen nait bekend.

MesopotoamieBewarken

De Mesopotoamier baauwden piramides mit n serie loagen dij ook wel ziggoerats nuimd worden. Zai wuiren in oale tieden mit felle kleuren beschilderd. Der is enkeld weinig bewoard bleven van dizze piramides, omdat zai van kleistainen môkt waren. Van de Toern van Babel wordt zegd dat t n ziggoerat was.

Centraal-AmerikaBewarken

n Aantal Centroal-Amerikoanse kulturen baauwden piramidevörmige baauwwaarken. Dizze leken meer op dij in Mesopotoamie as op dij in Egypte. Zij waren loagd en harren voak n tempel bovenop de piramide. De piramide mit de grootste inhold is dij van Kolula, Mexico.

GriekenlaandBewarken

In Griekenlaand wuiren ook piramides baauwd. Ain van dizze piramides is older as de Piramide van Cheops. Dizze dateerd uut de 21e aiw veur Kristus.

NederlaandBewarken

Nederlaand het n relatief jonge piramide, de Piramide van Austerlitz. Dizze wuir in septìmber 1804 baauwd. Dizze bevindt zoch in de wolden van de Oetrechtse Heuvelrog ten oosten van Zeist en is van eere gemaakt.