Sosjologie

Sosjologie (ook skrevven as sociologie) de leer van de meanskelike samenleaving en ear kenmearken. Hierbie wordt veural de opbouw en veraanderings doarvan bekekken, mer ook sosjologiese problemen.

De sosjologie bekik leu en ear gedrag in ear sosjale umgevving, in samenhang met n oaverheersenden moraal en ethiek, en in verbaand met polletieke en filosofiese gedragsofspraken. Dat kump daal op t bekieken van t dageliks leaven van leu en hoo zee met ear umgevving umgoat, in t gezin, in t geleuf, wetten, normen en wearden, rolpatronen en kultuur.

Sosjologie is ne Moatschoppiewettenschop, woarin wörd kekken noar hoodöanig n meanske zik gedreg teggenoaver aanderen. Doarmet steet dizzen tak van wettenschop teggenoaver de natuurwetenschop dee de wetten van leavenloos materiaal en leavende weazens as onderwearp hef. Sosjologie haank samen met wettenschopsgebeden as geschiedkeunde, eardriekskeunde, politiekstudie, vergeliekende kultuurwetenskop, psychologie, filosofie, ekonomie, volkenkeunde, kriminologie en volksstatistiek.

Bekeande sosjologenBewarken

InternasjonaalBewarken

BelgiëBewarken

NeerlaandBewarken

Neerlaand (vervolg)Bewarken

Sosjologiese bladen in Neerlaand en VlaanderenBewarken

Sosjologiese verenigings in Neerlaand en VlaanderenBewarken