Verskil tüsken versys van "Dedemsvaort (kenaal)"

6 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
K
In [[1854]] wördden de Vechte bi'j [[Ane]] beriekt, waordeur de Dedemsvaort een körtere vaorverbinding vörmden dan dizze revier tussen Grambarge en Asselt. 't Kenaol had acht [[sluus|sluzen]] en meerdere zi'jtakken. De zi'jtak de Lutterheufdwiek takten in [[Lutten]] of en leup op [[Koevern]] an. Rond de sluzen en broggen ontstunden dörpen en [[buurtschop]]pen, zoas [[Den Hulst]] (diel van 't tegenswoordige [[Ni'jlusen]]). An de westkaante van 't dörp De Vaort splitsten 't kenaol hum in een noordeleke tak, ''Lange Wiek'', en een zudeleke, de ''Heufdvaort''. An de oostkaante van 't dörp kwamen dizze takken weer bi'j menare.
 
Langes de vaort kwaamp was d'r aordig wat verkeer. Zo volgden de tramweg van de [[Dedemsvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij]] 't kenaol tussen de [[Lichtmis (Aoveriessel)|Lichtmis]] en Lutten.
 
Nao de [[Tweide Wereldoorlog]] verleur 't kenaol zien betekenis veur de scheepvaort. In de jaoren zestig bint grote dielen edempt en wördden daor wegen anelegd. Zo löp de N377 diels op 't trekej van de vaorweg. Tussen Asselt en Ni'jlusen en bi'j De Vaort en Lutten bint dielen van de vroggere vaort open elaoten.