Verskil tüsken versys van "Jezus Christus"

33 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
K
Bot: af:Jesus van Nasaret is n etalazie-artikel; kosmetiese wiezigingen
K (Bot: af:Jesus van Nasaret is n etalazie-artikel; kosmetiese wiezigingen)
 
=== In are geleuven ===
==== Bahá'isme ====
t [[Bahá'i]]geleuf ziet Jezus as n manifestasie van [[God]]. Der is één God en die hef zien eigen via verschillende historiese boodschappers an de minsheid eteund. De Bahá'i's spreken van t konsept van de "stapsgewieze openbaoring", wat betekent dat de wil van God stapsgewies an de minsheid kenbaor emaakt zal worren, as de mins volgreuid is en beter in staot is um de bedoeling van God mit t scheppen van de mins te begriepen. Bie disse zienswieze wort t woord van God deur n serie van boodschappers kenbaor emaakt, waoroender Mozes, Jezus, Mohammed en [[Bahá'u'lláh]] (de stichter van t Bahá'igeleuf). In t "[[Book of Certitude]]" zeit Bahá'u'lláh dat disse boodschappers n tweevoudige natuur hen, een van God en een as n op zich staond persoon, en dus kan de bewering van goddelikheid bie Jezus niet ontkend worren, umdat God via Jezus spreekt. Volgens de Bahá'i's is t zo dat, umdat al de boodschappers disse goddelike kant hen, ze symbolies geliek bin, en zo is Bahá'u'lláh feitelik de terugkeer van Jezus.
 
==== Boeddhisme ====
In t boeddhisme is der gien algemene zienswieze over Jezus. Mar sommigen zien n [[bodhisattwa]] in hum.
 
==== Hindoeïsme ====
Sommige [[hindoeïsme|hindoeïsten]] erkennen hum as [[goeroe]].
 
==== Islam ====
In de [[islam]] wort Jezus as mins ezien, niet as God, mar Hie is wel een van de meest geliefde profeten uut de [[Koran]]. In de islam staot Hie bekend as ''Isa''.
 
In de [[Ahmadiyya|Ahmadiyya-islamtiese]] zienswieze overleefde Jezus zien krusiging en reisde laoter naor [[India]], waor die leefde (en störf) as n profeet oender de naam ''Yuz Asaf''.
 
==== Jodendom ====
Zwat alle personen die n sentraole rol speulden in t ontstaon van t christendom waren [[Joden]]. t Joodse geleuf was al veule eeuwen veur Christus ontstaon, te midden van volken die in de ogen van t jodendom ofgoden dienden. Ofwiekende opvattingen over de jood Jezus en zien leer hen tot de grote verschillen tussen jodendom en christendom eleid. Oender meer [[Maimonides]] en rabbien [[Jacob Emden]] schreven uutvoerig over Jezus.
 
Mer over t algemeen erkennen joden Jezus niet en wort Hie n valse profeet eneumd. Volgens t jodendom is Jezus niet n messias en het hie oek niet voldaon an de messiaanse profesies in [[Tenach]]. Volgens t jodendom het der nao [[Malachi]], die eeuwen veur Jezus leefde, oek gien profeet meer eweest. In de vergangen [[jaorhoenderden]] (vanof 1970) is der overigens wel n greuiend antal [[Messiasbeliejende Joden]].
 
==== Scientology ====
In de [[Scientology]] zienswieze wort de leer van Jezus are included among belief systems comprising those "earlier forms". Jezus wort eklassifiseerd oender t nivo van ''"uutvoerende thetan"'', mar net iets boven de Scientology-staotus ''"clear"''.
 
==== Overig ====
Jezus worde ezien as de verlosser en brenger van gnosis van de verschillende gnostiese sektes, zo as t vroggere [[manicheïsme]].
 
Jezus praotte waorschienlik [[Aramees]] en [[Hebreeuws]] (en in elk geval oek n bietjen [[Grieks]] vanwege zien wark as timmerman kortbie de [[Sepforis]]). Dit is oek terug te vienen in de [[Biebel]]. t Ouwe Testament is namelik eschreven in t Hebreeuws en t Aramees. t Nieje Testament is eschreven in t Grieks mit n paor Aramese invleujen. Um n veurbeeld van t Aramees uut de tied van Jezus te zien, ku'j t best kieken op de zied ''[[Onzevaoder]]'' veur n vertaoling van t veersjen ''Onze Vaoder die in de hemel is''.
 
== Jezus en de gnostiek ==
{{Heufdartikel|Gnostiek|vel}}
De Biebel geeft niet t enigste verslag van t leven van Jezus Christus, want t aldervrogste wark over Jezus was eschreven nog veur de [[breven van Paulus]], en deurdat de biebelse evangelies eerst nao zien dood eschreven bin is t [[Evangelie van Tomas]] de vrogste bron over Jezus. t Was niet de enigste, want der bin nog veul meer geschriften over Jezus evunnen die stammen uut t vrogste begin. Disse geschriften hen nog n zuverder en on-an-etaste visie op Jezus; oek deurdat t ongeveer 1700 jaor niet elezen en overeschreven is, en dus niet veul kans ekregen het tot verandering.
In de gnostiese teksten is Jezus disse mystagoog en verlosser die de mins oproept "zichzelf te herinneren". In de [[Apokriefen van Johannes]] zeit Jezus: "Mins, stao op en herinner jezelf.". Da's t herstel in de gnostiese betekenis van verlossing uut de slavernie van n onwetend bestaon. n Hele mooie tekst die dit kort mar krachtig uutduuit, of verhaolt, is t [[Lied van de parel|Lied van de paorel]], ofkomstig van de [[Haandelingen van Tomas|Handelingen van Tomas]].
 
=== De Nag Hammadi-geschriften ===
In t jaor 1945, terwiel de [[Tweede Wereldoorlog]] an zien einde komt, wort in desember kortbie t Egyptiese plaotsjen [[Nag Hammadi]] n wonderlike ontdekking edaon. Nag Hammadi leit kortbie de eerste streuming van de opper-Nijl.
 
In 367 schreef de bisschop van Alexandrië, bisschop [[Athanasius]], n zogeneumde [[paosbreef]] waorin die iedereen opreup um geschriften die niet beheurde tot t Nieje Testament, in-esteld deur de Katholieke Kark, te vernietigen. De geschriften die evunnen bin in Nag Hammadi bin sinds die tied dus apokriefe geschriften. Dat betekent dat ze dus niet langer erkend worden deur de Katholieke Kark. Meugelikerwies bin de Nag Hammadi-geschriften verbörgen uut angst dat de teksten vernietigd zouwen worren, en in de hoop dat ze in rustigere tiejen weer boven de groend ehaold konnen worren.
 
=== Jezus zien rol in de gnostiek ===
In de gnostiese teksten treet Jezus op as mins en mystagoog, in tegenstelling tot de Biebelse evangelies, waor Jezus optreet as de verlosser van de minsheid en as Jonge van God, en daormee oek nog meteen God zelf.
 
[[Kategorie:Christendom]]
 
{{Link FA|af}}
{{Link FA|ar}}
{{Link FA|de}}
12.615

bewarkingen