Verskil tüsken versys van "Vatikaanstad"

130 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
K (Servien hef de zied Vaticaanstad herneumd naor Vatikaanstad)
[[Bestaand:Flag of the Vatican City.svg|thumb|200px|VlaggeDe vlagge van VaticaanstadVatikaanstad]]
'''VaticaanstadVatikaanstad''' ([[Latien]]: ''Status Civitatis Vaticanae'', [[Italiaons|Italiaans]]: ''Città del Vaticano'') is 't [[soeverein]]e gebied van 't kleinste onofhankelijkeonofhankelike laandland ter wereld, elegent middenwördt inumringd deur de stad [[Rome]] inen [[Italië]].hef 'tn Wördteigen vertegenwoordigdstadsmure, deurwaordeur deis n [[Heiligeenklave]] Stoelis in [[Italië]].
 
t Wördt vertegenwoordigd deur de [[Heilige Stoel]] en huusvest de heufdzaetel van de [[Rooms-Katholieke Karke]]. t Staotsheufd van Vatikaanstad is de [[paus]], zien offisiële verbliefplaatse is t [[Apostolies Paleis]]. De paus hef n zien eigen kamerheer, die n ''[[camerlengo]]'' eneumd wördt.
't [[Dwargstaot]]ien is in [[1929]] ontstaon, nao conflicten tussen de [[paus]]en en [[Italië]], mar kan as een veurtzetting of herlèving van de [[Karkelijke Staot]] ezeen wörden.
 
t [[Dwargstaot|Dwargstötien]] is in [[1929]] ontstaon as gevolg van t [[Verdrag van Lateranen]], dat [[Paus Pius XI]] en [[Benito Mussolini]] ondertekenden. Daorin is naodrukkelik op-eneumen dat t n nieje staot is. Formeel kan t dus niet ezien wörden as voortzetting of herlaeving van de [[Karkelike Staot]].
't Vaticaan is de kleinste onofhankelijke staot waor de heufdzetel van de [[Rooms-Katholieke Karke]] ehuusvest is. 't Staotsheufd is de [[Paus]]. De hudige Paus is [[Paus Benedictus XVI]] uut [[Duutslaand]].
 
Der wonen zo'n 900 mensen op n oppervlakte van 0,44 km², mar der kommen dageliks duzenden toeristen.
't [[Apostolisch Paleis]] is de officiële verbliefplek van de Paus. De Paus beschikt aover een [[Camerlengo]], kamerheer van de Paus.
 
De stad hef eenn plisiediensteigen bestaondepliesiedienst die geheel uut [[Zwitserlaand|Zwitsers]] bestiet, de [[Zwitserse garde]], eendit overbliefselis n aoverbliefsel van hett oorspronkelijkeoorspronkelike leger van de paus. 't TraditioneleTradisionele uniform is ontwarpenontwörpen deur commandantkommandant [[Jules Repond]] en niet deur [[Michelangelo]], zoaszo as vake edach,edacht wördt.
Der wonen zo'n 900 mèènsen op een oppervlakte van 0,44 km², mar der kommen dagelijks duzenden toeristen. Vaticaanstad wördt geheul umsleuten deur de stad Rome en hef een eigen stadsmuur; tut 't grondgebied van de staot beheuren wieder enkele plekken in Rome en 't [[zoemer|zommerhuus]] van de paus in Castel Gandolfo.
 
Vatikaanstad is gien lid van de [[Europese Unie]], mar nemp wel deel an verschillende internasionale organisasies. t Stiet sinds 1984 op de [[Wereldarfgoedlieste]] van [[UNESCO]].
De stad hef een plisiedienst bestaonde uut [[Zwitserlaand|Zwitsers]], de [[Zwitserse garde]], een overbliefsel van het oorspronkelijke leger van de paus. 't Traditionele uniform is ontwarpen deur commandant [[Jules Repond]] en niet deur [[Michelangelo]], zoas vake edach,wördt.
 
== externeUutgaonde verwiezingsverwiezingen ==
{{commons|Vaticano}}
* [http://www.vatican.va/ PaginaOffisiële dewebstae vaticanvan Vatikaanstad]
 
{{Dialekt|sdz|Wieje|Algemene Nedersaksiese Schriefwieze}}
* [http://www.vatican.va/ Pagina de vatican]
 
[[Kategorie:Sallaands artikel]]
[[Kategorie:Laand]]
[[Kategorie:Europa]]