Verskil tüsken versys van "Blokgooien"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Droadnaegel (Oaverleg | bydragen)
SaksischRos (Oaverleg | bydragen)
Regel 1:
[[File:Blokgooien spel.jpg|thumb|Blok met fiches en koegel]]
'''''Blokgooien''''' is een typisch [[Drèents]] boetenspel wat speuld wor op het Moltmaokersstuk naobij [[Alteveer (Noordenveld)]] op e haaide in 't zuden van [[Roon]]. In Roon speult ze um 2-eurocentmuntjes. ZijZie speult ok met iezern koegels in stee van stienen vlinten en zijzie hebbenhebt plastic cent'ies maokt veur op het blok. In Roon gaon ze dreimaol in de week (maondag, dinsdag en dunnerdag) hèn te blokgooien, van 13.30 uur tot 15.30 uur. Umdat ze in Roon metgaon bint met de tied, neuim'n ze't spellegie ok wal 'levend arfgoed', en daormet bint ze dan ok op e liest kommen van de ''Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland''<ref>[http://immaterieelerfgoed.nl/traditions/details/79 Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed]</ref>
 
== Drèentse benaomingen en identiteit ==
[[File:Let.jpg|thumb|Het Drèentse woord 'let' is van de letter W van keuning Willem I, op een cent'ie van vroouger.]]
Het spellegie wor op verscheidene plaotsen in Drenthe speuld waorbij de regels een beet'ien aans kan wezen, maor nooit veul.. Al naor gelang van plaots, het het spellegie: ''konkeln'' of ''konkelen'', ''keichiebakken'', ''blokschieten/blokscheeiten'' of ''blokpikken'', ''baoken'', ''bolderen'', ''klobben'', ''klobbejagen/klobbejaogen'' of ''klobbegooien''. De benaomingen ''blokschieten'' / ''blokscheeiten'' en ''blokpikken'' bint [[Morfologie (taalkunde)|morft]] naor [[Friese talen|Freeis]], omdatumdat ze het net even over de provinciaole gruppe bij [[Haulerwiek]] hebt over 'piksjitten'. Het ''keichiebakken'' is in de Veenkoloniaole streken morft naor het [[Grunnings]]e 'kaaibakken'. Gelet op dizze feiten is 't bliekboar gooud duudlijk dat het spel een typisch Drèentse, dan wel Saksische oorsprong hef. 'Taoltaktisch' (linguïstisch) hef 'klobbe' trouwens te maoken met '[[kubb]]' want beide woorden bint [[Oldsaksisch]] en betekenen hetzölfde, naomelijk een stukkie/brokkie holt..
 
Aandere Drèentse woorden dei broekt worden:
Regel 12:
* ''Aofpikken'' (Een koegel van een aander aofgooien.)
* ''Stien'' / ''Steen'' / ''koegel'' (De bal waormet i'j speult.)
* ''Haolen'' ('Oethaolen' van ien stee of stien naor een aander.)
* ''Schotholder'' (De speuler die het blok umgooitomgooit en waorbij alle cent'ies op 'lieuw' vallen bint.)
* ''Lieuw'' ('Muntzijde' van een cent.)
* ''Let'' (Of 'letter'. 'Kopzijde' van een cent.)
Regel 24:
Het spellegie wur speuld deur veenarbeiders en boeren dei smangs gien wark hadden. Volgens heuren zeggen speulde ze vroouger alle daogen nao 't middageten en was 't spellegie zo populair, dat lu speciaol daorveur oet [[Grunnen (stad)|Stad]] kwamen.
 
InVanoet Drenthe is het ok overweeit naor Overiessel. Zie kent zedaor het blokgooien ok als 'butken'. En dat was een 'butke' of [[botje (munt)]], een muntstuk oet de middeleeuwen.
 
== Underdielen van het spel ==