Verskil tüsken versys van "Herman Bezoen"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 23:
Op de Akademiedagen in 1950, een bijienkomst van taalkundigen, preut Bezoen aover "Verleden, heden en toekomst van de dialectstudie van Overijssel en de Achterhoek". In dizze rede maakte hij hum stark veur de komst van een [[leerstoel|hoogleraarschop]] Nedersaksisch. Een zukse leerstoel kwaamp der in 1953 an de [[Rieksuniversiteit Grunning]], daor as det jaor ok 't [[Nedersaksisch Instituut]] opericht wördden veur de bestudering van 't [[Nedersaksisch]]. Bezoen was de gedoodvarfde eerste hoogleraar Nedersaksisch, mar in zien stee wördden de taalkundige [[Klaas Hanzen Heeroma]] anesteld. Dizzend was in [[Zwolle]] opegruid, mar kwaamp van [[Terschelling]] en preut zölf gien plat, waordeur een bulte oostersen hum veureerst niet zagen as iene van heurende.
 
Volgens Harrie Scholtmeijer in ''Mörn! Taalgids Overijssel'' (2006) was de anstelling van Heeroma 't gevolg van de umstandigheid det G.A. van Es, neerlandicus an de universiteit in Grunning, niet wol det de "regionalistische beweging" (die meer andacht wol veur regionale taal, cultuur en zölfbeschikking) daor een voete an de grond zol kriegen. As der dan toch een hoogleraarschop Nedersaksisch mus komen, smeuk 't Van Es bèter det diede post deur een butenstaonder beklied zol wörden.
 
Mit zien inzet veur de wetenschoppelijke bestudering en maotschoppelijke erkenning van 't Nedersaksisch maakte Bezoen diel uut van de [[Nedersaksische Beweging]], een körte periode in de jaoren vieftig det der alderhaande initiatieven ontstunden um 't Nedersaksisch te beholden, te bestuderen, een bèter anzien te geven en ok as schrieftaal uut te bouwen, mit een aoverkoepelnde schriefwieze. Scholtmeijer schrif: