Verskil tüsken versys van "Everhard Jans"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nei
Etiket: Link naar doorverwijspagina
 
Moe enuumd
Regel 1:
'''Everhard Jans''' ([[Almelo]], [[11 jannewaori]] [[1941]] - [[25 november]] [[2013]]) was een [[Tweante|Twèentse]] [[regionalisme|regionalist]], publicist en illustrator.
 
Jans was de zeune van de Almelose architect [[Jan Jans (architekt)|Jan Jans]] en van Irma Paulina Cammaert. Hij studeerde an de [[AKI Artez|Academie voor Kunst en Industrie]], ofdieling boekverzörging en illustraties, in [[Eanske]]; daornao studeerde-n-e keunstgeschiedenis in [[Mönster]]. Daor promoveerde e op een proefschrift aover börgerhuzen maank [[Iesselt]] en [[Eems]] van 1400 töt 1850. Al op achttienjaorige leeftied begunde e te publiceren in tiedschriften als ''[[Volkskunde]]'' en ''[[Twenterlaand en -leu en sproake]]''. Aandere titels daor as e in kwaamp te schrieven, waren ''[[Neerlands Volksleven]]'', de ''[[Driemaandelijkse Bladen]]'', ''[[Heemschut]]'', ''[[Twentse Post]]'', ''[[De Mars]]'', ''[[Stad en Land]]'', ''[[Historische Kring Almelo]]'', ''[[De Nieje Tied]]'', ''[['t Inschrien]]'' en ''[[Jaarboek Twente]]''.
 
In 1975 was e ien van de oprichters van de [[Kreenk vuur de Twentse Sproak]]. Ok warkte e jaorenlaank bij 't [[Van Deinse Instituut]] in Eanske, det as doel had meer te weten te komen aover 't heden en vleden van Twente, en warkte e veur de [[Twente Akademie]], die as later opgunk in 't Van Deinse Instituut.