Verskil tüsken versys van "Sallaand"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KGeen bewerkingssamenvatting
 
Taol
Regel 1:
'''Sallaand''' is 'n laandstreek in 't westen van de [[Nederlaand]]se previncie [[Oaveriessel|Aoveriessel]]. De greenzen van disse streek bint moelijk an te geven, mar menie kankunnen zeggen dät Sallaand 't, 't Aoveriesselse gebied buten de gemeenten van de regio [[Tweante|Twente]] en de gemeentegemiente [[Steenwiekerlaand]] (de [[Kop van Oaveriessel]]) is. Daoras de Vecht streumt spreekt ze ok wal van 't [[Vechtdal]].
 
==Naom==
De naom ''Sallaand'' wiest op 't machtsgebied van de [[Saliërs]], 'n Frankische[[Fraankisch|Fraankische]] stam. De Salische heersers zölf bewoonden de streken waorschienlijk van oorsprong niet (menze dinkt an de [[Tubanten]]), behalve in de grote nederzettingen as machtelitemachtselite. Sallaand is 'n laandstreek die edomineerd wördt deur [[laandbouw]] en [[veeteelt]]. 't [[Dialect]] dät in Sallaand epraot wördt is 't [[Sallaands]] ('n [[Nedersaksisch]] dialect).
 
==Taol==
De taolkundige Harrie Scholtmeijer <ref>Scholtmeijer, Harrie (2006), ''Mörn! Taalgids Overijssel'', Assen: In Boekvorm Uitgevers bv.</ref> verdielt de [[Nedersaksisch|Nedersaksische]] dialecten van Sallaand in:
 
* 't [[Sallaands]];
* 't [[Noord-Oaveriessels]] töt een liende die zo'n beettien onder Zwolle, Ni'jlusen en Slagharen löp;
* 't [[Vechtdals]] in de dreihoek Ommen-Grambarge-Vroomshoop (dit löp een endtien deur in Twente).
<br/>
Een aandere iendeling <ref>http://taal.phileon.nl/kaart/nedersaksisch.php</ref> is:
 
* Sallaands veur bi'jnao 't hiele gebied;
* Zuud-Drèents veur de plaotsen drekt onder de grèens mit [[Drenthe]] (Stappest, Rouveen, Ni'jlusen, De Balk, De Vaort, Drogteropslagen, Schuinesloot, Slagharen, De Krim)
<br/>
<div class="references-small">
<references/>
</div>
 
[[Category:Oaveriessel]]