Zeelaand (Nederlaands: Zeeland, Zeeuws: Zeêland) is n provinsie van Nederlaand, die in t zuudwesten van t laand ligt. t Grenst an Zuud-Hollaand, Noord-Braobant, en de Belgiese provinsies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwarpen. Mit ongeveer 391.000 inwoeners (2023) hef Zeelaand de minste inwoeners van alle Nederlaandse provinsies. De heufstad van de provinsie is Milburg.

Zeelaand
Previnsievlagge Previnsiewaopen
Vlage van Zeelaand Woapen van Zeelaand
Koarte van Zeelaand
Koarte van Zeelaand
Informoatsie
Heufdstad Milburg
Geleuf (1999) Protestantisme 35%
Katholicisme 23%
Volkslaid Zeeuws volkslied
Geogroafie en bevolken
Oppervlak
- Laand
- Woater
2.933,44 km²
1.779,89 km²
1.153,55 km²
Inwoners
- Totoal
- Bevolkensdichtte

391.124 (jan 2023)
220 inw./km²
Koördinoaten 51° 30′ N, 3° 36′ O

Koördinaoten: 51° 30′ N, 3° 36′ O

Offisiële webstee
www.zeeland.nl
Zeelaand

De veurnaamste inkomstbronnen bin laandbouw, visserieje en toerisme. Der koemen veural veule Duutsers naor Zeelaand.

Geografie

bewark

De geografie van de provinsie is vrie uniek in Nederlaand: veur t grootste gedeelte besteet t uut eilaanden en uut waoter. Daor kömp de naam oek vandaon. De veurmaolige eilaanden bin Schouwen-Duvelaand, Noord-Bevelaand, Sint-Filipslaand, Tholen, Walcheren en Zuud-Bevelaand. t Zujen van de provinsie hit Zeeuws-Vlaanderen en is vastelaand, t is via n tunnel over Zuud-Bevelaand en via n tunnel over Belgies laand te bereiken. De waoterwegen bin de Grevelingen, de Schelde (zie Oosterschelde), de Westerschelde en nog n antal kleinere waoterwegen, zo as t Veerse Meer.

In t grootste gedeelte van Zeelaand wördt der Zeeuws espreuken (zo'n 60%). Terwiel disse streektaal in de stejen, veural in Milburg en Vlissingen, stark achteruutgeet, behouwen de inwoeners van t plattelaand der eigen streektaal wel aordig. Uutschieters bin meestentieds vissersplekken zo as Arnemujen, Brunisse en Westkapelle, mer oek in de tradisionele boeredarpen wördt de taal an de jongeluui deuregeven.

In t Laand van Hulst en in n paor grensdarpen uut t Laand van Aksel praoten ze gien Zeeuws mer Oost-Vlaams. De dialekten uut de rest van Zeeuws-Vlaanderen wörden soms tot t Zeeuws erekend, dan weer tot t West-Vlaams, dit is umdat ze feitelik van allebeie wat hebben.

Gemeenten

bewark
 1. Borsele
 2. Goes
 3. Hulst
 4. Kapelle
 5. Milburg (Middelburg)
 6. Noord-Bevelaand (Noord-Beveland)
 7. Reimerswaol (Reimerswaal)
 1. Schouwen-Duvelaand (Schouwen-Duiveland)
 2. Sluus (Sluis)
 3. Terneuzen
 4. Tholen
 5. Veere
 6. Vlissingen
 

Uutgaonde verwiezingen

bewark


  Dit artikel is eskreaven in et westveluwske dialekt van Nunspeet, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.