Hengel (Gelderland)

Hengel (Nederlands: Hengelo) is een darp in de gemeente Bronckhorst in de previnsie Gelderland in Nederland. Tot an de gemeenteleke herindeling op 1 januari 2005 was Hengel ne zelfstandige gemeente. Samen met de vroggere gemeentes Hummelo en Keppel, Steenderen, Vorden en Zellem wodden Hengel de ni-je gemeente Bronckhorst. Ut gemeentehuus steet in Hengel.

Vlagge van Hengel

Hengel steet wied en zied bekend um de joarlekse peerdenmarkt, dèn eholden wödt met de karmis in juli. Peerden hebt toch al een grote betekenisse veur het darp. Landelek bunt de concoursen, men-wedstrieden en koetsentochten bekend. Ut ONK wegracen veur motoren wödt elk joar op de Varselring eholden, wat in feite een stroatencircuit is.

Hengel hef twee karken. De Hervormde Remigiuskarke an de Karkstroate hef olde muurschilderingen, die volgens kenners zeer waerdevol bunt. De Katholieke St. Willibrorduskarke steet an de Spalstroate.

Ut natuurgebied Hengelse Zand is bekend van de hit Oerend Hard van de boerenrockgroep Normaal.

Het vroggere voetbalschoenenmark "Quick", wat tientallen joaren as de beste voetbalschoen wodden ezien, wodden in Hengel emaakt. Van dit mark is now nog altied de name "kiksen" oaver-ebleven. Quick is in 1992 met de produktie van de sportkleding estopt, moar sinds een aantal joaren kent het mark een ni-je oplaeving as sportief modemark.

Bekende leu oet Hengel

bewark