Nijverdal is ne Nederlaandse plaatse in de Oaveriesselse gemeente Heldern. Nijverdal is met ongevear 25.000 inwonners de grötste plaatse binn de gemeente.[1] n Naamn Nijverdal kömp van t woord nijverheid en dal.[2] n Naamn verwis noar de wortels van Nijverdal in de textielindustrie. Dr besteet gin variant op Nijverdal in t Neersassies. Ook in t plat wördt t op zien Hollaands oet sprökn. Mangs zegnt de Nijverdallers det ze "op t dal" woont. Nijverdal lig op de kruusing van de Regge en n stroatweg van Almelo noar Zwolle, dee in 1829 anlegd wördn. Ok lig Nijverdal an de voot van de Sallaandse Heuvelrugge op de greanze van Tweante en Sallaand.

De Sallaandse Heuvelrugge, kortbiej Nijverdal

Nijverdal is vestigd op de stea van t vroggere Noetsele duur de Nederlandsche Handel-Maatschappij dee der in 1836 in nauwe saamnwearking met n Engelsman Thomas Ainsworth ne fabriek (ne weaverieje, ne spinnerieje en ne modelweaverieje) stichtn.

Roond 1850 begunn de breurs Salomonson de Koninklijke Stoom Weverij, woarduur der n eande kwam an de nijverheid an hoes.

Nijverdal is de ennigste plaatse in Nederlaand woar gold opgreavn is. Der is ne offisjele konsessie ofgeven vuur t opgraven van gold.

In t zuudn van Nijverdal ligt de Holterbearg.

Bekende luu uut Nijverdal

bewark

Refereansies

bewark
  1. CBS Statline (Nijverdal 17.760 + Hulsn 7.250)
  2. directie van de Nederlandse Handelmaatschappij (10 mei 1836): Houvenburg of Nijverdal, geven wij UEd. in overweging of het niet doelmatig zoude zijn, om die naam te bepalen op "Nijverdal"

Oetgoande verbeendige

bewark

Herman Kampman met gedichies oaver Nijverdal. Oetzeanding van RTV Healdern.


  Commons: Nijverdal - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.