Verskil tüsken versys van "Zwollerkärspel"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Grwen (Oaverleg | bydragen)
Oldeneel --> Oldeniel (vgl. achtername Van Oldeniel, Theeschenkerij Oldeniel en 19de-ieuwse teksten)
Regel 30:
Et [[Iesseldal]] wier deur de tied hen gestaodig an natter. Dit is meugelik ook deur egaon nao et begin van de Romeinse tied in Nederlaand. De völle overstromingen hebt er veur ezörgt dät er vruchtbaore leegen klei wieren of ezet.
 
Körtbi'j in de buurte van de [[Iessel]] waren de [[leegterassen]] die ontstaon waren tiedens et [[Saalien]] en et [[Weichselien]] an et verbrökkelen. Eerstens bint er meansen op de heugste en minste verbrökkelde leegterassen gaon wonen waor zik nederzettings gungen vörmen: [[Ittersum]], [[Wietem]], [[Hoog Zuthem|Zuthem]] en [[Weensum]] (ook [[Attem]]). Deur de toe enömmen bevolking bint er ook meansen gaon wonen op de de mindere heuge en meer verbrökkelde leegterassen. Waorschi'jnlik is dit gebeurd in de eerste eeuwen n. Chr. Op heuger elegen pläätsen onstunden [[Haorste]], [[Agnietenbärg]], [[Frankhuus]], [[Genne]], [[Harculo]], [[Langenholte]], [[Schelle]], [[Spoelde]] en [[OldeneelOldeniel]]. Meer richting et oosten waoras de gronden vriewel niet verbrökkelt waren, ontstunden pläätsen zoas [[Dalsen]], [[Raolte]] en [[Heino (Roalte)|Heino]].
 
In [[Zalné]] bint eerdewärkscherven evunden uut de twiede of därde eeuw. Disse inheems-Romeinse nederzettinge mos elegen ebben op een dekzaandrugge niet wied van een vot egaone loop van de [[Vechte]]. De bewoners van disse nederzettinge hebt zich ook ganks e-olden met et gieten van iezer ([[iezeroer]]), dät ze meugelik verhandelden met de [[Romeinse Riek|Romeinen]]. Meugelik hebt de bewoners ook contact ehad met Friezen en aandere [[Germanen|Germaanse stammen]]. An de Hollewandsweg bint ook resten evunden van een soortgelieke nederzettingen. Zo om en naobi'j de därde eeuw waren de [[Franken]] hier anweazig. Een diel van de Franken, de [[Saliërs]], bouwden heur huzen in pläätsen die now [[Blalo]], [[Westen-olte|Westenholte]], [[Langenholte]] en [[Katwolde]] hiet. Tiedens de [[Grote Volksverhuzing]] in de veerde töt zesde eeuw bint de ni'je inwoners samen met de [[Romeinse Riek|Romeinen]] verdwenen. Zie hebt allenig een paor nämen van een gebied of waterleup achter elaoten.