Abu Dhabi

höyvdstad van de Vereynigde Arabiske Emiraten

Abu Dhabi is de höyvdstad en up eyn nå meystbevolkede stad (nå Dubai) van de Vereynigde Arabiske Emiraten. Et is ouk de höyvdstad van et Emiraat van Abu Dhabi un et middelpunt van de metropool Abu Dhabi.

Stadsicht van Abu Dhabi

De stad Abu Dhabi ligt up en eiland in de Persiske Gulv, net uut de westküste. De meyste deylen van de stad un et Emiraat ligget up et vasteland, wat an de rest van et land vastesit. In 2021 hadde Abu Dhabi's städelike gebeed når skatting ne bevolking van 1,5 miljoon inwoaners, uut en totaal van 2,9 miljoon inwoaners van et Emiraat van Abu Dhabi in 2016. In de stad sit et höyvdkantoor van de Investeerdersautoriteit van Abu Dhabi. Dat was in 2022 et up twey-nå-grötste sovereine ståtsfunds van de wearld. Abu Dhabi hevt selv meyr as en biljoon amerikaanske dollars an beheyrde eygendommen deur ne kombinaty van verskillende sovereine ståtfundsen, dee as ouk in de stad sittet.

Abu Dhabi hevt lokale un federale regeyringskantoren. De Regeyring van de Vereynigde Arabiske Emiraten sit der, un ouk de Höygere Råd vöär Aerdöäly. Den president van de VAE, eyne van de Al Nahyan-family, woant der ouk.

Abu Dhabi is in körten tyd rap untwikkeld un verstädelikt. Döär de unmündige öäly- en gasvöärråden un winning dårvan, hebbet de inwoaners döär mekander når verholding en houg inkummen. Dårmed is Abu Dhabi in rap tempo ümmeförmd töt nen grouten un untwikkelden metropool. Et is en centrum van polityk un industry, un en belangryk kulturääl un kommerciääl middelpunt.

In Abu Dhabi verdenet se twey-darde by mekander van de ungeväär $ 503 biljoon dee de ekonomy van de VAE waerd is.