Gemientelike herindielings in Nederlaand

In Nederlaand hebben der in de negentiende, en veural in de twintigste ieuw vule gemientelike herindielings west, waorbi'j t antal gemienten stark weerommelopt.

Gemientenaemen en -greenzen per 2023

Achtergronden bewark

Hoewel der al vanof de negentiende ieuw, in t begin n bitter betien en op slim kleine skaole, herindielings plakvunnen, is veural vanof de jaoren zeuventig van de twintigste ieuw t antal en de skaole van de herindieling zachies an toeneumen. Dit haank saemen mit de toenaeme van t antal bevoegdheden dat overdregen wordde en t veraanderde ideaolbield dat de overhied had van de gemiente. Begin jaoren tachtig was n inwonertal van minstens 5000 nog de richtliende bi'j herindielings, an t aende van de jaoren negentig was dat 25.000 inwoners of meer.

Inmiddels hebben in hiel Nederlaand al herindielings plakvunnen. Pattie plakken hebben zels al meerdere herindielings mitmaekt, aandere wisten de daans te ontspringen. Bi'j t trekken van de ni'je greenzen haank vule of van politieke keuzes op nasionaol of regionaol nivo.

t Verzet vanuut de bevolking tegen herindielings het altied aordig groot west, veural as kleine gemienten bi'j grote gemienten daon wordden. De miening van de bevolking wordde daorbi'j vaeke negeerd, zels bi'j n referendum.

Geskiedenis van gemientelike herindielings bewark

Kommende herindielings bewark

In de perveensies Drenthe, Flevolaand, Limburg, Overiessel en Zeelaand staon op dit stuit gien herindielings op de agenda. In Frieslaand, Gelderlaand, Grunningen, Noord-Braobaant, Noord-Hollaand, Utrecht en Zuud-Hollaand wordt over herindieling spreuken op de korte of middellange termien.

Rifferensies bewark


Uutgaonde verwiezings bewark

  Dit artikel is skreaven in et stellingwarvsk, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.