Goor is ne stad in de Tweantse gemeante Hof van Tweante in de Nederlaandse proveensie Oaveriessel. Töt de gemeentelike herindeling van 1 januari 2001 was t ne zölfstandige gemeante. t Hef ongeveer 13.000 inwonners en is n greutstn plaats van de gemeante.

Karke in Goor

Goor kreag in 1263 stadrechtn van Hendrik I van Vianden, bisschop in Uutrech. In de Middeleeuwn en t begin van de Nieje Tied was t t centrum van t bestuur van Tweante. Noa de Rifformoasie wördn Goor grifformeerd.

In Goor is an t Tweantekanaal seend 1937 n fabriek vestigd, Eternit. De aanwezigheid van Eternit hef der vuur zorgd dat der in t gebeed roondumme Goor oaveral asbest te veendn was, woarduur meer leu as normaal mesothelioom, n soort longkaanker, kreagn. De leu kondn namelik graties asbestoaverbliefsels ophaaln biej Eternit om doarmet weegn te verhardn. An t eand van de 20e eeuw is n begin maakt um disse asbestkroam te ruumn.

Mooi um te weetnBewarken

 
Niejn naamn vuur Goor
  • In Goor is alle joarn in juni de school- en volksfeestn. Zoaterdaagns is dr nen optocht vuur de keender, en zöandaagns vuur de grootn. Disn optocht hef as eandpeunt ne grote feestteante. Roondumme de feestteante is nen grootn koarmsel.
  • Wat leu woln de naam Goor anpasn, umdet dissen naam nit mear van disse tied zol wean. Leu konn op ne webstea öare bedeanksels inbrengn en stemn. Oet de oetslag bleek wat de echte Goorsen van de naamsveraandering veundn: de meeste stemn warn vuur Swaffelo. As tweede köm Hendrik Ido Asbest. Op de school- en volksfeestn van 2009 wördn alle plaatsbrödjes vervöngn.

Oetgoande verbeendigeBewarken