Amstelvene is ne stad en gemeente in de Nederlaandse previnsie Noord-Hollaand. De huze grenst in het noorden aan de stad Amsterdam en et lig kort bi-j lochhaven Schiphol.

Gemaente Amstelvene
Vlagge van de gemeante Amstelvene Waopn van de gemeante Amstelvene
(Vlagge van Amstelvene) (Waopen van Amstelvene)
Lokatie van de gemeante Amstelvene
Lokatie van de gemeante Amstelvene
Informasie
Proveensie Noord-Holland Noord-Holland
Heufdplaatse Amstelvene
Geografie en bevolking
Öppervlakte
 - Laand
 - Water
42,38 km²
40,25 km²
2,13 km²
Inwonners
Bevolkingsdichtheid
78.768 (1 juli 2006)
1957 inw./km²
Koordinaten 52° 18′ N, 4° 50′ O

Koördinaoten: 52° 18′ N, 4° 50′ O

Aoverig
Belangrieke verkeersaoders A9, N231, N232
Netnummer 072
Postkode 020, 0297
Offisiële webstie www.amstelveen.nl
Cobra museum in Amstelvene

Geskiednis

bewark

Tot 1964 neumden zi-j de gemeente Ni-jer-Amstel. Et Amstelland wodden in de middeleewn op-edeald in Oolder-Amstel (ten oostn van de Amstel) en Ni-jer Amstel (ten westn van de riviere). In dit letste gebeed ontstond Amstelvene as n darp in et turfsteakgebeed ten westen van de riviere. In de 17de eeuwe trokken de riekere Amsterdammers naor het gebeed, op zuuk naor röst en ruumte. De grenze tussen Ni-jer-Amstel en Amsterdam leep toon nog ten zuudn van de buten Singelgrachte, bi-j veurbeeld bi-j de teggenwoardigen Van Baerlestraat en Ceintuurbane. Aan den Amsteldiek bi-j de Amsterdamse Tolstraote steet nog t veurmaolige gemeentehoes van Ni-jer-Amstel, wat ze hebt ebouwd in 1890. Noa innemming van het noordeleke stuk van de gemeente wierd hier het Amsterdamsen Gemeente archeef ehuusvest.

In 1896 en 1921 nam Amsterdam het noordeleke (en dichstbevolkte) stuk van de gemeente in; Amstelveen wier terug-ebrachd tot het alde darp en de noabi-je umgeavink. De gemeentegrenze lei noo bi-j de Kälfskensloane. De rieke Amterdammers blevn gönnen op de gebeden rundum Amstelvene. Dat ku-j zeen an de vanof 1930 angelegde rume wonwieken in het noordwesten van de gemeente. Veural deur dizze wieken hef Amstelvene nog altied nen name as wonplaatse veur de rieken.

Noa den Tweeden Wealdoorlog wöd Amstelvene ene van de wongemeenten van lochhaven Schiphol, en uutbreidingswieken wierden in rap tempo uut de groond estampt; in de jaoren '60 was Amstelvene enige tied de snelstgreujende stad van Nederlaand. Vanof 1964 wierd den name van et tot veurstad uut-eegreujde darp aan de heile gemeente egeaven.

Vanof et ende van de joaren '90 verleep den greuj neet zo rap meer en der bunt gin grote uutbreidingen meer in verscheet. De leste uutbreiding is de Westwiek in het zuudwesten van Amstelvene. In de tookumst wöd dizze wiek of-emaakt deur in het zuudwesten 800 en in het zuudoosten 700 huze te bouwen. Daormet zol de letste uutbreiding van Amstelvene kloar wean. Um in de behooften van et rap greujende antal leu te veurzeen wier een nieuw centrum, het Stadsharte Amstelvene, ebouwd.

In 2003 wier Amstelvene verkozzen tot de beste grote stad van Nederlaand um in te wonnen. Dat stelden 'ekonomies onderzeuksburo Nyfer' in de 'Atlasse veur gemeenten 2003'. As starke kanten van Amstelvene wodden eneumd: good bereikbaor, veilig, riek an kultuur en kortbi-j Amsterdam.

Uutgoande verwiezingen

bewark