Hilversum is ne plaatse en een gemeente in de Nederlaanse previnsie Noord-Hollaand en de belangriekste plaatse in de landstreake Et Gooi; de plaatse huusvest völle landeleke umroopbedrieve. De gemeente hef ne oppervlakte van 46,19 km² (woarvan 0,21 km² water). Et is de Nederlaanse gemeente dee in de 20ste eeuwe et starkst in inwonnertal daalden, van 100.000 in 1958 tot minder as 80.000 in 1999 (bron: CBS). De gemeente neumt zichzelf wal uns tuunstad vanwaege de völle mooie tunen en parken of as 'villadarp' vanweage et vri-j grote antal villa's. neumt Mediastäd Nederzetting

Gemaente Hilversum
Vlagge van de gemeante Hilversum Waopn van de gemeante Hilversum
(Vlagge van Hilversum) (Waopen van Hilversum)
Lokatie van de gemeante Hilversum
Lokatie van de gemeante Hilversum
Informasie
Proveensie Noord-Holland Noord-Holland
Heufdplaatse Hilversum
Geografie en bevolking
Öppervlakte
 - Laand
 - Water
46,19 km²
45,98 km²
0,21 km²
Inwonners
Bevolkingsdichtheid
91.110 (1 augustus 2020)
1.998 inw./km²
Koordinaten 52° 23′ N, 5° 18′ O

Koördinaoten: 52° 23′ N, 5° 18′ O

Aoverig
Belangrieke verkeersaoders A1, A27, N201
Netnummer 035
Postkode 1200-1223
Offisiële webstie www.hilversum.nl

Geskiednis bewark

 
St.-Vituskarke

De name Hilversum mot volgens taalkundegen wodden verkloard as Hilvertshem, wat "heem (huze) tussen de bulten" betekkent (met metathesis of verschoeving van de medeklinkers vl), zoas et noabi-jgelegen Bussum op Boshem doarop trög geet.

Hille veur den som bewark

Aanderen denkt wier dat den name Hilversum is ontstoan uut de legende ovver et ontstoan van Hilversum: "Hille veur den som".

Het hoog-eleagen Gooi is ene van de oldste bewonde plaatsen van Nederlaand, woarvan de prehistoriese groftbulten en vondsten uut de Hilversumkultuur getugenes aflegt. Water verzamelden zich op de leager eleggen plekken, en dat wierden drinkplekken veur de beeste. De darpen Hilversum, Laren, Blaricum en Bussum bunt rundum dee drinkplekken ontstoan. Deur de arme zandgronden was doar veurnamelek schoapenholderi-je meugelek.

In 1424 kreg Hilversum zelfstandige stoatus van Jan van Beieren (Jan zonder Genade), Ruward van Hollaand, Zeeland en Henegouwen (1418-1425) en was doarmet unafhenkeleker van Naarden bi-j de uutbreiding van de eigen ni-jverheid. Den verkoop en verwarking van schoapenwol is in de Middeleeuwn de bi-jdroage van Hilversum ewest an de regionale economie. In de 17e eeuwe greujden de weveri-jen stark, en dizze industrie blef zich uutbreiden tot in de 20ste eeuwe. Het boerndarp greujden toon, moar wierd in 1725 en 1766 eploagd deur braanden dee et darp vri-jwal verneetegden.

Noa de kumste van de spoorliene greujden Hilversum rap, eerstmoal deur de greuj van de textielbedrieve (weaveri-jen en soortgelieke bedrieve) en de vesteging van tapijt fabrieken (woarvan uuteindelek den Veneta ovverblef). In 1918 begon den 'Nederlaandsen Seintoestellen Fabriek' en doarnoa begonnen ok de experimentele radio-uutzendings. Doarop volgden de vesteging van umroopen van alle gezindten, noa den tweeden Wealdkrieg evolgd deur de televisie. Sinds et verdwienen van grotere bedrieve is noe den mediasektor den grootsten warkgevver van Hilversum.