t Darp Vaossen (Nederlands: Vaassen) is een van de grotere plaatsen van de Nederlandse gemeente Epe, mit in jannewaori 2013 zo'n 12.507 inwoners. Vaossen is n katholieke enklave an de oostrand van de Veluwe in de provinsie Gelderland, nao de oorlog bint der ok meer protestanten bie ekomen. Vaossen was töt 1818 n zelfstandige gemeente, daornao is t bie Epe gaon heuren.

Cannenburgh in Vaossen

Tussen 2 september 1887 en 8 oktober 1950 had Vaossen zien eigen stasion, mit n spoor van Apeldoorne naor Zwolle.

Geschiedenisse bewark

De vrogste tekenen van bewoners in dit gebied bint de grafheuvels en 'Keltiese velden' (prehistoriese akkers) in t noordwesten van Vaossen op de Veluwe, tussen de Elburgerweg en Gortelseweg. t Waren Germaanse boeren en leefde daor nog veur de Romeinse tied. Ze woonden in holten hutten en leefden van de landbouw, veeholderieje, krujen en de jacht op harten en zwienen.

t Darp wordt veur t eerst enuumd in n akte uut de Codex Laureshamnensis van t klooster Lorsch uut 891 of 892 as n Brunhilde n hoeve en de kärke an Lorsch schenkt. De name Fasna, die t darp toen had, kwam al in de 9e eeuw veur en zol op n gressoorte dujen.

In Vaossen steet t kasteel De Cannenburgh, ooit bewoond deur veldheer Maarten van Rossum. t Kasteel stamt uut de 16e eeuw. In t darp steet n kärktoorne van umstreeks 1500 waor ok t grafsteen van Maarten van Rossum te vinnen is.

Buurten en wieken in Vaossen bewark

Berkenoord, Berkenoord II, Kärkeland, De Oosterhof, Heggerenk, Oranjebuurte, Transvaalbuurte, Vogelbuurte, Industriewiek en Vulkanusbuurte.

Kernen bie Vaossen bewark

De Hegge, De Jonas, Geerstraote, Kortenbroek, t Laor, Niersen, Vaossense broek en De Ulebärg.

Uutgaonde verwiezingen bewark


  Dit artikel is eskreaven in et oustveluwske dialekt van Vaossen, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.