Hervörmde karke van De Rieverst

De Rieverst (ok: IJhorst en 't Rieverst; ie woont in de Rieverst of an de Rieverst) is een dörp in de gemiente Stappest in de Nederlaanse previncie Oaveriessel. 't Dörp lig in 't Riestdal op de grèenze van Oaveriessel en Drenthe, krek onder 't Drèentse dörp De Wiek. 't Hef 1340 inwoners (2007). Mit de dörpen Stappest en Roevène en de buurtskoppen Hamingen, Haalfweg, De Punt en Lankhorst vörmt De Rieverst de gemiente Stappest. Iene van de Rieverst het een Rieverster.

KarkeBewarken

In de Rieverst stiet een in 1823 ebouwde karke mit een lösstaonde klokkestoele. De karke, erestaureerd in 1995, gebruukt de hervörmde gemiente IJhorst/De Wiek. 't Dörp wik aans wat de karkelijkheid angiet slim of van de rest van de gemiente Stappest: 't is veule minder orthodox.

VeurzieningsBewarken

De Rieverst hef een köppel campings binnen heur grèenzen (onder aandere De Witte Bergen, De Vosseburcht en De Braamsluiper), mar d'r is haoste gien middenstaand meer. Wal is d'r de eerste zaoterdagmörreng van iedere maond een wied en zied bekende rommelmark.

D'r is iene basisskoele, de OBS De Iekmulder, een sporthal, een voetbalveld daoras VV IJhorst speult, een volleybal-, een gymnastiek- en een biljartveriening (NOAD: Nooit Opgeven Altijd Doorgaan).

't Voetbalveld was in 1963 anleidige veur een slimme rel maank de bevolking van De Rieverst en 't gemientebestuur van Stappest. De raod, die voor een groot deel uut SGP-leden bestund, verbeud VV IJhorst 't voetballen op zundag. Daor kwaamp hiel wat drokte van, waordeur De Rieverst en Stappest de wereldmedia ehaald hebt.

TaalBewarken

De streektaal van De Rieverst is 't Zuudwest-Zuud-Drèents, det bi'j 't Nedersaksisch heurt.

CitaotBewarken

Waor langs Drente een mooi riviertien stroomt
Waor um grune weide hoge bomen zoomt
Waor nog meinsen woont die tevreden bint
Daor lig 't Rieverst, dorpien waor ik geboren bin

Uut Het Rieverst Dorpien deur Arend Klomp

Uutgaonde verwiezingBewarken

  Dit stok is eskreven in 't Zuudwest-Zuud-Drèents van de Drèents-Oaveriesselse grèensstreek.