Lelystad is de heufdstad van de Nederlaandse provinsie Flevolaand. t Is esticht in 1967, en is sinds 1980 n gemeente. De stad had op 1 januari 2020 78.169 inwoeners[1]. Tot an de instelling van de provinsie Flevolaand op 9 jannewaori 1986 was Lelystad niet provinsiaal in-edeeld. De stad is verneumd naor Cornelis Lely, old-Minister van Waoterstaot.

Gemeynde Lelystad
Vlagge van de gemeente Lelystad Wapen van de gemeente Lelystad
Vlagge van Lelystad Wapen van Lelystad
Lokaty van de gemeynde Lelystad
Lokaty van de gemeynde Lelystad
Informaty
Provincy Flevolaand
Höyvdplaatse Lelystad
Geografy en bevolking
Uppervlakde
 - Land
 - Water
765,45 km²
231,54 km²
533,91 km²
Antal inwoaners
Inwoaners per km²
78.169 (1 januari 2020)
338 inw./km²
Koordinaten 52° 30′ N, 5° 28′ O

Koördinaoten: 52° 30′ N, 5° 28′ O

Oaverig
Belangryke weagen A6, N302, N307, N309; spoorliende Weesp-Lelystad
Netnummer 0320
Postkodes 8200-8249
Officiele websteade
www.lelystad.nl

Geografie

bewark

Samen mit de gemeente Dronten en n klein stukkien van de gemeente Zeewolde vormp Lelystad de polder Oostelik Flevolaand. Disse polder maakt deel uut van de Zuderzeewarken, t völ dreuge in 1957 en ligt 4,8 meter onder de zeespiegel. Lelystad is mit n totale oppervlakte van 765,45 km² de tweede grootste gemeente van Nederlaand. Hiervan is mar 234,54 km² laand, de rest is veural Iesselmeer en Markermeer.

Lelystad grenst an oostelike kaante an de A6. De tweede verkeersaoder die deur de stad löp is de N302, die löp van Hoorn naor Kootwiek.

Geschiedenisse

bewark

Lelystad is een van de jongste woonplaotsen van Nederlaand. Daordeur is de geschiedenisse van Lelystad ook nog mar kort, mar wel goed vastelegd. Lelystad ligt in Oostelik Flevolaand, de darde polder van t plan-Lely. De Wieringermeer is de eerste, de Noordoostpolder is de tweede en Zudelik Flevolaand de vierde polder. Oorspronkelik zol Lely's Zuderzeeprojekt of-erond worden mit de Markerweerd, mar de vuufde polder is der nooit ekeumen.

In tegenstelling tot de Noordoostpolder hef Oostelik Flevolaand mar vier woonkernen: twee dorpen (Swifterbaant en Biddinghuzen), n kleine stedelike gemeenschap (Dronten) en n stad (Lelystad). In de Noordoostpolder he'j juust n bulte dorpen, mar vanwegen schaolvergroting in de laandbouw en deurdat meensen tegenswoordig meer auto's hebben vunnen ze dat in Oostelik Flevolaand niet neudig.

In september 1967 kwammen pas de eerste bewoners naor t "eigenlike" Lelystad. t Duurden arg lange veurdat Lelystad as n echte stad ezien wier.

Lelystad wier n gemeente op 1 jannewaori 1980, mit Hans Gruijters as eerste burgemeister. In de jaoren 80 kreeg Lelystad te maken mit leegloop deurdat in t zuudwesten van de Flevopolder Almere ebouwd wier. Disse nieje stad was deur zien gunstige ligging ten opzichte van Amsterdam en t Gooi antrekkeliker veur forensen en aander volk as dat Lelystad was. n Periode van leegstaand en verpaupering volgden. Halverwegen de jaoren 90 is dat weer de goeie kaante uutegaon. Stedenbouwkundige inzichten veraanderden en wieken wieren opniej estruktureerd. In de wiek Schouw wieren zelfs hele straoten plat-egooid um ruumte te maken veur de nieje wiek Hanzepark. Lelystad zetten in op woonmilieus, en zo ontstonnen wieken as t Golfresort, n wiek die ebouwd is midden op n golfbaone, en Parkhaven.

 
De Bataviawarf in Lelystad


  Dit artikel is eskreaven in et oustveluwske dialekt van Elburg, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.
  1. CBS