Zie Niej-Mexiko (duurverwiesziede) vuur aandere betekenissen van Niej-Mexiko.

Niej-Mexiko (Engels: New Mexico) is nen stoat in t zuudwesten van de Verenigde Stoaten. Op t noorden van Niej-Mexiko ligt de stoat Colorado, op t noordoosten Oklahoma, op t oosten en zuudoosten ligt Texas, op t zuden greanzet t an Mexiko, op t westen ligt t an Arizona en op t noordwesten an Utah.

Niej-Mexiko op de kaarte van de Verenigde Stoaten

t Gebeed wör hoonderden joaren bewoond duur Indianen. t Hef ook al oonderdeel ewest van t Keaizerriek Spanje (Niej Spanje), deel van Mexiko en egeulden as groondbezit van de VS. Van alle Amerikaanse stoaten hef Niej-Mexiko met 45% t heugste percentage Hispanjolen as inwonners, dee't ofstamt van de vrogere Spaanse kolonisten en rechtevoort ook immigraanten vanoet Middeln-Amerika.

t Hef ook t doarde-heugste percentage Indianen noa Alaska en Oklahoma en steet met t totaal antal Indianeninwonners op de viefde plek noa Kalifornië, Oklahoma, Arizona en Texas. De twee grötste stämme zeent de Navajo en de Pueblo. Duur disse verskeaidene volken hef Niej-Mexiko ne biezeundere samenstelling en kultuur.

In 2008 wör der eskatt det der 1.984.356 leu wonden. De heuwdstad is Santa Fe, en de grötste stad is Albuquerque met tegen de 522.000 inwonners.

Oetgoande verbeendige

bewark
  Commons: Niej-Mexiko - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.