Attem

(döärstüürd vanaf "Hattem")

Attem (Nederlans: Hattem) is een stättien en gemiente in de Nederlaanse previnsie Gelderland. De gemiente ad op 1 november 2007 11.648 inwoners (bron: CBS) en ef een oppervlakte van 24,28 km² (waorvan 0,93 km² wäter). Binnen de gemientegrenzen liggen gien andere kernen.

Gemeynde Attem
Vlagge van de gemeente Attem Wapen van de gemeente Attem
Vlagge van Attem Wapen van Attem
Lokaty van de gemeynde Attem
Lokaty van de gemeynde Attem
Informaty
Provincy Gelderland
Höyvdplaatse Attem
Geografy en bevolking
Uppervlakde
 - Land
 - Water
24,20 km²
23,12 km²
1,08 km²
Antal inwoaners
Inwoaners per km²
11.648 (1 november 2007)
505 inw./km²
Koordinaten 52° 29′ N, 6° 4′ O

Koördinaoten: 52° 29′ N, 6° 4′ O

Oaverig
Belangryke weagen A28, A50
Netnummer 038
Postkodes 8050-8052
Officiele websteade
www.hattem.nl

Geskiedenisse

bewark

Attem kreeg zien stadsrechen in 1299 en was een Anzestad en vestingstad. De 700e verjaordag wönnen in 1999 onder andere evierd mit de nasionale intochte van Sunterklaos. De apostel Andreas is de petrooneilige van Attem.

Belangriek wärk op geskiedkundig gebied ef Ginneraol Hoefer of-elèverd. Hoefer was etrouwd mit de Baronesse van Heemstra (de meuie van Audrey Hepburn) en deur zien toedoen wönnen de Diekpoort van 't vervallen stättien erestereerd, die ok verfraoid is mit vier törenties ontwörpen deur P.J.H. Cuypers.

Attem lig krek onder de Iessel en 't is de plaatse waor de skilder Jan Voerman vrogger mooie skilderiejen mäken van Homert en de règenbujjen die de Iessel niet aover wollen.

Toerisme

bewark

Net as de res van de Veluwe wodt Attem in de zomermaonden druk bezöch deur toeristen die al die mooie olde plekkies wilt bekieken.

Bi'j-/skeldnämen

bewark

Attemers wodt met een algemene skeldnäme, deur de mensen die drek buten Attem woont, Kleikloetn enuump. Umdat veule boeren vrogger op 't land in de klei wärken. Der bestiet noe nog een blaoskappelle met de näme de Kleikloeten. In Attem bestaot wel een goeie 100 veskillnde skeldnämen. Een paar dervan bint: De koffiebonentelder, skèle Japie, de Bomhoed, Mompie, de Dooie, Noefie en zo nog veule meer.

Uutspräke

bewark

Umdat de Attemers de H bienao niet uutsprèèkt, ebt de mensen buten Attem okke altied een gevleugelde uutspräke aover eur Attem: Attem, dat is een öntien in een ökkien en eui der in (Hattem, dat is een hondje in een hokje met hooi erin).

't Attems

bewark
 
Attems plakplätien

In Attem wodt der Attems epraot, een Oost-Veluws dialek dat soms ok wel bi'j 't Sallaans erekend wodt. 't Attems ef een grote overienkomst met 't dialek van Zwolle.

A-j bi'j sommige lu die plat praoten, an de deure kump, dan ku-j dat zien an 't plakplätien op de deure met daorop: Hier maj plat praotn.

De muuite weerd um te bekieken

bewark

Geboren in Attem

bewark

Angrenzende gemeenten

bewark
   Angrenzende gemeenten   
    Kampen (O)    
 Oldebroek     Zwolle (O) 
    Heerde    

Fotogaleri'je

bewark

Uutgaonde verwiezingen

bewark